Primarul de Zâmbreni, Ialoveni, Daniel Țonu este la al șaptelea mandat. În contextul în care Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană, alesul local afirmă că ar trebui să învățăm din experiența României acumulată în această postură.
„Schimbările pozitive din țara vecină au fost remarcate în scurt timp în localitățile rurale, în mod special în infrastructură. Mai greu s-au înregistrat rezultate în domeniul agriculturii sau industriei, în infrastructura localităților însă acest lucru a fost remarcat imediat. Cunoaștem că bugetul statului nostru este limitat, iată de ce una dintre așteptări este că apropierea de UE va da un impuls nou dezvoltării localităților noastre.”
Vorbind despre nivelul de dezvoltare al localității Zâmbreni, Daniel Țonu afirmă că deși s-a investit mult în infrastructură, de lucru mai este. „Drumurile sunt asfaltate în proporție de 90%, circa o sută de procente din locuitori au acces la apeduct și rețelele de gaz, dar este nevoie de investiții majore pentru a construi rețeaua de canalizare.”
Alesul local atrage atenția că este nevoie de descentralizare pentru ca autoritățile publice locale să devină într-adevăr puternice. „Nu trebuie să se teamă autoritățile publice centrale că noi nu vom putea gestiona corect orice sumă. Înainte era posibilitatea ca banii bugetari care nu erau cheltuiți în anul curent să fie transferați pentru anul viitor. Din păcate, acum acest lucru nu mai este posibil. Anul trecut am obținut aproape cinci milioane de lei din bugetul de stat și alți circa 3 milioane de lei i-am alocat din bugetul local pentru reparația capitală a grădiniței. Prezint aceste cifre pentru că se vehiculează că nu vom gestiona toate resursele care vor veni de la UE, ceea ce nu este corect. Toți primarii din Republica Moldova sunt ingenioși, toți avem o experiență bogată și chiar dacă aparatele primăriei sunt mici, s-a demonstrat că toți aleșii locali sunt descurcăreți.”
Întrebat ce reprezintă cele 7 mandate de primar, primarul de Zâmbreni, Ialoveni a constatat că în cazul altor mandate venea la primărie ca la sărbătoare, acum însă a cam dispărut această stare de spirit. „Din păcate, tot mai multor provocări trebuie să facem față și adesea nu suntem înțeleși. Chiar și așa, cred în CALM și vreau să menționez că noi nu doar putem gestiona investiții și implementa proiecte, noi organizăm evenimente culturale, măsuri educative etc. De exemplu, dacă s-ar face un film despre Festivalul IProsop, premiul OSCAR ar fi o distincție prea mică pentru acest efort. Dacă aș avea posibilitatea, primarei Tatiana Badan, împreună cu toată echipa care a lucrat la organizarea acestui eveniment, le-aș oferi distincția „Artist al Poporului”. Am prezentat acest exemplu ca să înțeleagă toți că primarii pot să dezvolte localitățile pe care le reprezintă, pot renaște tradițiile, pot contribui la dezvoltarea economică a localităților, primarii pot tot.”
Sursa: calm.md