Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, împreună cu Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, echipa din cadrul primăriei Chişinău şi şefii întreprinderilor municipale de profil, au întreprins astăzi o vizită de lucru la Poligonul municipal de deşeuri de la Ţînţăreni, Stația de tratare a levigatului, dar şi în localitate, informează PROVINCIAL.
„Am comunicat despre acţiunile pe care municipalitatea le-a întreprins pe parcursul anului 2020 în cadrul Contractului de Societate Civilă, semnat între Primăria Chișinău şi localitatea Ţînţăreni. Este vorba de proiecte și angajamente care nu au fost realizate de fostele conduceri din anul 2011 până anul trecut. Pe parcursul anului trecut pentru Poligonul de deşeuri de la Ţînţăreni, Stația de tratare a levigatului şi dezvoltarea infrastructurii localității, Chișinăul a investit circa 70 de milioane de lei. Din această sumă au fost transferați către Țînțăreni, 13 milioane de lei”, susține Ceban, pe o Facebook.
De asemenea, Ceban susține că a fost iniţiată reparația unor străzi, construcția stadioanelor multifuncţionale, terenurilor de joacă, la școală s-a intervenit cu mai multe lucrări şi s-a convenit să fie evacuate constant deșeurile din localitate.
„De curând, pentru reabilitarea străzilor din localitatea Ţînţăreni au fost duse 500 de tone de asfalt frezat. O muncă enormă s-a efectuat şi la Poligonul de acumulare a deșeurilor. A fost procurat un compactor nou. Staţia de tratare a levigatului este acum una modernă, cum nu sunt în multe alte țări. Aceasta a fost construită pe parcursul anului trecut și a fost dată în exploatare. În zonă a fost construit un drum de acces, iar actualmente sunt în desfăşurare lucrările de consolidare a unui dig de protecţie. Lucrările care sunt efectuate în prezent la Poligonul de la Ţînţăreni corespund normelor internaţionale şi europene”, comunică edilul.
În cel mai scurt timp – adaugă Ceban – urmează ca pe contul primăriei Țînțăreni, municipalitatea să transfere încă 10 milioane de lei. Pe lângă această sumă, mai exista alte 15 angajamente pe care urmează să le îndeplinim.
Amintesc că în ultima zi a anului 2020 a fost semnat Contractul de Societate Civilă dintre Primăria Chișinău şi localitatea Ţînţăreni, valabil până la 31 decembrie curent.
Astfel, adaugă Ion Ceban, şi în acest an municipalitatea se angajează să realizeze următoarele acţiuni:
– transferarea pe contul juridic al Primăriei comunei Țînțăreni a sumei de 10 mln. lei;
– continuarea lucrărilor de reparație a străzilor din localitate (str. Moara-Peco, Ion Creangă, strada principală din s. Creţoaia şi pavarea str. V. Alecsandri);
– evacuarea deșeurilor din satul Țînțăreni de 2 ori pe lună;
– reamplasarea țevii de gaz de înaltă presiune (satul Nou);
– montarea sistemului de irigare şi a gardului la stadionul din sat;
– finalizarea stației de pompare/epurare din satul Țînțăreni;
– întreţinerea Staţiei de tratare a apei, achitarea costului unui metru cub de apă potabilă şi efectuarea analizei apelor fântânilor arteziene;
– alocarea rumegușului de asfalt;
– amenajarea unui teren de fitness cu 8 elemente de sport stradal şi a unui complex workout;
– executarea lucrărilor de consolidare a barajului poligonului;
– întreținerea Stației de tratare a levigatului;
– fortificarea digului cu plantarea arborilor;
– modernizarea poligonului de deșeuri;
– construcția clădirilor operaționale la gunoiște;
– securizarea poligonului de la Țînțăreni;
– inițierea proiectării scurgerii apei din Stația de tratare a levigatului;
– efectuarea şi prezentarea probelor apei tehnice de la Staţia de tratare a levigatului;
– identificarea unui nou teren pentru depozitarea deşeurilor menajere solide.
„În curând ne propunem să avem o discuție și cu locuitorii din Țînțăreni”, a conchis Ion Ceban.
Doina Secrieru