Mai mulți primari din UTAG au participat ieri, 24 august, la o discuție despre programul național de împădurire a Republicii Moldova cu directorul institutului de cercetări și amenajări silvice (ICAS), Dumitru Galupa. Scopul întrunirii a fost de a explica autorităților publice locale din regiune a potențialului său major la dezvoltarea fondului forestier.
Potrivit experților, în localitățile din UTAG există un potențial de împădurire și reîmpădurire a unei suprafeței de peste 5 mii ha. Pentru a valorifica aceste suprafețe este necesar ca administrația publică locală să colaboreze cu Agenția ”Moldsilva ” în scopul gestionării procesului de împădurire sau reîmpădurire. Agenția ”Moldsilva ” se angajează ca în primii ani să execute toate activitățile necesare pentru dezvoltarea pădurii, iar ulterior lucrările de menținere vor fi preluate de administrația publică locală. La moment, au fost identificate circa 5%, adică puțin peste 550 de ha de pământ.
Directorul ICAS, Dumitru Galupa a explicat primarilor că în regiune există multe teritorii care nu pot fi exploatate în scopuri agricole, având soluri cu un nivel înalt de degradare sau supuse alunecărilor de teren. Aceste suprafețe pot fi împădurite, pot fi create noi fâșii de protecție forestieră etc.
Prin programul național de împădurire, Guvernul își propune ca în următorii 10 ani să fie plantați circa 100 mii ha. Republica Moldova are o suprafață de împădurire aprox. de 12%, prin urmare, foarte mult expusă efectelor negative ale schimbărilor climatice.