Pe 24 ianuarie, se împlinesc 3 ani de la lansarea la Ungheni a inițiativei „EU4Ungheni”, parte a Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, informează PROVINCIAL.
“Vă mai amintiți de primul proiect de infrastructură realizat de Programul EU4Moldova: regiuni-cheie în municipiul Ungheni? Apeductul magistral, cu o lungime de peste 1.600 metri, construit în centrul municipiului Ungheni.
Au urmat multe altele, printre care: extinderea rețelelor de canalizare pe o lungime de 2 370,5 metri pe 8 străzi (Titu Maiorescu, Florilor, George Meniuc, Prutului, Dimitrie Cantemir, Nicolae Bălcescu, Livezilor, Mihai Eminescu); reabilitarea acoperișului cu suprafața de 2369 m p. a Grădiniței „Tereza Sobolevschi” din cartierul Dănuțeni; reconstrucția străzii Națională; construirea și amenajarea trotuarelor și pistelor de bicicliști pe partea stângă a străzii Națională, cu o lungime de 1,2 km; construirea unui nou rezervor de apă, cu capacitatea de 1000 metri cubi.
Programul EU4Moldova: regiuni-cheie a fost alături de noi în lupta cu Covid-19, oferind numeroase ajutoare sub formă de dezinfectante, materiale de protecție, termometre etc. A susținut și susține inițiativele reprezentanților businessului mic și mijlociu, ai ONG-urilor. A oferit grădinițelor din municipiu seturi educaționale SMART. Grație suportului Programului, Regiunea Ungheni are brandul său,” spune Primăria.
Totodată, au fost organizate diverse instruiri, vizite și schimburi de experiență, grație cărora a fost posibilă elaborarea de strategii și programe.
Potrivit Primăriei, proiectele implementate cu suportul Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie” continuă. La momentul de față, au loc lucrări de modernizare a străzii Alexandru Boico din sectorul Tineretului, sunt pe ultima sută de metri lucrările de amenajare a Ghișeului Unic, precum și instalarea sistemelor automate și inteligente de colectare și monitorizare a datelor și proceselor din cadrul serviciului de alimentare cu apă și canalizare.
“Vor urma noi proiecte, căci Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții,” a subliniat Primăria Ungheni.
Amintim că acest Program, prevăzut pentru două regiuni: Ungheni și Cahul, are un buget total de 23 milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).