Premierul Ion Chicu a inspectat, ieri, mai multe locuințe din orașul Comrat și Cimișlia, care au fost grav afectate de ploile abundente, informează PROVINCIAL cu referire la un comunicat al Guvernului.
Aproximativ 10 familii, care au fost nevoite să-și părăsească locuințele, vor fi cazate temporar în căminele Universității din Comrat. Pe parcursul următoarelor 10 zile va fi efectuată expertiza tehnică a locuințelor și evaluate pagubele. Chicu a dat asigurări că Guvernul va oferi tot suportul în acest sens.
„Comisia locală pentru situații excepționale urmează sa evalueze pagubele, provocate de inundații. Ulterior, Guvernul va aloca resursele financiare din Fondul de Rezervă pentru lichidarea consecințelor, provocate de inundații. Aici problema nu este în bani, dar în termenii de lichidare a consecințelor, este vorba despre viața oamenilor, de aceea lucrările trebuie efectuate cât mai rapid. Totodată, trebuie să acționăm în direcția înlăturării cauzei acestei tragedii, am înțeles că este vorba despre înnămolirea râului din preajma acestor localități”, a menționat Chicu.
Primarul orașului Comrat, Serghei Anastasov, a declarat că, estimativ, ar fi nevoie de peste 1 milion 800 de lei pentru lucrările de curățare a râului din localitate. Urmează să se ia o decizie privind alocarea resurselor financiare necesare.
În cadrul vizitei la Cimișlia, prim-ministrul Chicu a discutat cu președintele raionului, Mihai Olărescu, despre situația creată în localitate din cauza ploilor abundente, dar și alte subiecte ce țin de etapele de realizare a proiectelor în infrastructură și acțiunile întreprinse pentru gestionarea la nivel local a crizei provocate de COVID-19.
Președintele raionului a informat premierul că toate consecințele precipitațiilor abundente au fost lichidate, iar o comisie locală va evalua pierderile suportate. În mare parte, au avut de suferit terenurile agricole, care au fost inundate de apele afluentului râului Cogîlnic. De asemenea, au fost curățate de nămol unele porțiuni de drum și pompată apa din câteva gospodării, fiind afectate în mare parte subsolurile.
Totodată, s-a discutat despre proiectul „Drumuri bune pentru toți”, care este în plină desfășurare în raionul Cimișlia, lucrările fiind executate în proporție de 80 la sută. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea investițiilor în construcția unei centuri în partea vestică a orașului Cimișlia, reparația drumului M3 și gestionarea crizei pandemice la nivel de raion.
Dina Roșca