Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a întreprins o vizită în raionul Criuleni unde s-a întâlnit cu autoritățile publice locale de nivelul I și II, informează PROVINCIAL cu referire la un comunicat al Guvernului.
În cadrul discuțiilor au fost abordate cele mai importante probleme confruntate de cetățenii de aici, cum ar fi cele legate de domeniul agricol, situația pandemică, aprovizionare cu apă și conectarea la rețelele de canalizare, calitatea proastă a drumurilor, sau tergiversarea lucrărilor de construcție a unei stații de epurare din regiune.
A fost discutată și necesitatea de a identifica un teren pentru construcția platformei industriale multifuncționale din Criuleni.
„Avem viziuni cum am putea să dezvoltăm regiunea prin crearea acelei platforme industriale multifuncționale. Sunt sigur că astfel o să putem atrage aici potențiali investitori. Este necesar să găsim cât mai rapid un teren pentru amplasarea PIM pentru a revitaliza economia în raionul Criuleni”, a spus Chicu.
După ședință, prim-ministrul a discutat despre inițiativa APL de a crea, în clădirea fostei școli profesional-tehnice, un incubator de afaceri în regiune. În alte două clădiri, conducerea raionului a venit cu propunerea de a fi transformate în locuințe sociale.
Ulterior, Ion Chicu a vizitat edificiul fostei maternități din raion. Autoritățile din Criuleni au informat premierul că pe această platformă ar putea fi înființat un Centru regional pentru bătrâni.
Prim-ministrul a vizitat și stația de epurare din oraș a cărei construcție a început încă în anul 2004. Un an mai târziu a fost procurat și echipamentul necesar – în sumă de 18 milioane lei, dar așa și nu e funcțională nici până astăzi. Astfel, conducerea raionului Criuleni a venit cu solicitarea ca pentru anul viitor să fie prevăzute mijloace financiare suplimentare în buget pentru finalizarea proiectului.
Totodată, Chicu a inspectat mersul lucrărilor de îmbunătățire a Coridorului 11 care face legătura dintre satele: Peresecina, Micleşti, Işnovăţ și Hîrtopul Mare din raionul Criuleni. Șeful Executivului s-a arătat mulțumit de calitatea lucrărilor efectuate, subliniind importanța strategică a drumului de asigurare a legăturii dintre nordul și centrul țării.
„Este un drum foarte important pentru raionul Criuleni și pentru mai multe localități. Este un drum calitativ care a schimbat frumos imaginea localităților. Este un imbold bun pentru dezvoltarea localităților și cred că este un început de reconstruire capitală a infrastructurii drumurilor din întreaga țară”, a spus prim-ministrul.
Potrivit contractelor încheiate în luna mai 2019, lucrările au fost divizate în două sectoare. Primul sector, cu o lungime de 18,7 km, este finalizat în proporție de cca 97%, iar valoarea acestuia constituie 99,8 milioane de lei. Cel de-al doilea tronson, de 8,9 km, înregistrează un progres de 99%, iar valoarea se ridică la 63,3 milioane de lei.
În cadrul programului au fost reabilitate trotuarele, îmbrăcămintea rutieră și șanțurile de evacuare a apelor. De asemenea, au fost construite 21 de podețe și un pod. Darea în exploatare a drumurilor este preconizată pentru data de 16 noiembrie.
Coridorul 11 a fost îmbunătățit în baza „Proiectului de îmbunătățire a drumurilor locale”. Banca Mondială a acordat Republicii Moldova un credit în valoare de 80 milioane de dolari pe un termen de 5 ani pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a cca 300 de kilometri de drumuri locale, termenul de realizare a acordului este de 15 ani.
Dina Roșca