Noutăți de la Geneva. O colaborare științifică prodigioasă de mai mulți ani a savanților din Republica Moldova și Franța, unde au dezvoltat o inovație excepțională, ce ajută la salvarea albinelor, a atras atenția juriului internațional, constituit din experți internaționali, nume cu rezonanță în lumea cercetării și inventicii mondiale, de la Expoziția Internațională de Invenții de la Geneva. Inovația savanților moldoveni și francezi a fost apreciată de jurați cu Marele Premiu al Salonului, ediția a 48-a. Este vorba de invenția „Supliment alimentar pe bază de molybden pentru albine”, o colaborare a academicienilor de notorietate Aurelian Gulea de la Departamentul de Chimie al USM, Ion Toderaș de la Institutul de Zoologie al USM și cunoscutul profesor francez Sebastien Floquet de la Universitatea Paris Saclay.
Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, cel mai important eveniment internațional dedicat exclusiv invenției – a revenit în forță după organizarea unei ediții virtuale, generate de pandemie. Astfel, în perioada 26-30 aprilie 2023, Geneva a găzduit cea de-a 48-a ediție a Salonului Internațional de Invenții, care a reunit inventatori, oameni de știință, oameni de afaceri, producători, finanțatori, comercianți din 40 de țări, profesioniștilor și publicului larg fiindu-le prezentate peste 1000 de invenții și inovații.
Dintre cele peste 1000 de invenții, Marele Premiu la Expoziția Internațională de Invenții de la Geneva (Grand Prix au Salon International des Inventions de Genève) a fost câștigat de savanții de la Universitatea de Stat din Moldova – academicianul Aurelian Gulea, Departamentul de Chimie al USM, academicianul Ion Toderaș, Institutul de Zoologie al USM și prof. Sébastien Floquet, Institutul Lavoisier al Universității din Versailles Saint-Quentin en Yvelines, pentru invenția „Supliment alimentar pe bază de molybden pentru albine”.
„Aceasta este o premieră pentru Republica Moldova, este o mare bucurie și o mare împlinire profesională. În toată cariera mea de cercetare de zeci de ani, atare premiu de mare prestigiu și semnificație la scară internațională în domeniul inovațiilor nu a fost obținut în Republica Moldova”, a declarat la revenirea de la Geneva, academicianul Aurelian Gulea, savant care reprezintă Republica Moldova de mai bine de 20 de ani la această prestigioasă Expoziție din Elveția. Inventatorul a specificat că invenția este rezultatul unei colaborări științifice moldo-franceze foarte strânse, de peste 10 ani. Aceasta a făcut posibilă dezvoltarea lucrărilor comune de cercetare în cadrul și a două teze de supraveghere comună, susținute în 2019 și 2022 și concretizate prin numeroase articole științifice și mai multe brevete. Grație acestei fructuoase colaborări cu profesorul Floquet de la Universitatea din Paris a fost posibilă dezvoltarea de noi molecule netoxice pe baza oligoelementului Molibden pentru a fortifica sistemul imunitar al albinelor, a le ajuta să lupte împotriva agresiunilor externe, în special, cu cel mai mare dușman al lor, căpușa varro, și a le reduce foarte mult mortalitatea. Totodată, suplimentul alimentar contribuie la creșterea productivității de miere, produselor melifere, ceara, propolis etc.
Inovația cercetătorilor moldo-francezi a trezit un deosebit interes juraților în cadrul Târgului de Inovații de la Geneva, dat fiind că albinele se confruntă în prezent cu un declin foarte îngrijorător, iar dispariția lor ar avea consecințe catastrofale pentru biodiversitate și pentru hrana noastră. Totodată, inovația a fost răsplătită cu o medalie de aur, premiul INPI-Franța, mai presus de toate, fiind prestigiosul Grand Prix. În contextul acestei victorii îmbucurătoare, inventatorul Aurelian Gulea consideră că proiectele care se soldează cu atare performanțe nu creează doar istorii de succes, ci aduc imagine incontestabilă țării noastre, contribuind la vizibilitatea republicii pe dimensiunea cercetării.
Neverosimil și totuși real, a relevat la rândul său, academicianul Ion Toderaș, care a reprezentat Institutul de Zoologie al USM în acest proiect ce s-a încununat cu această neașteptată, dar atât de frumoasă apreciere. „A fost, realmente, o surpriză pentru noi. Este o apreciere la nivel mondial a cercetărilor noastre. Este o mare bucurie. Am trăit clipe de reală satisfacție profesională, or, ce poate fi mai frumos decât a primi o recunoaștere și o apreciere internațională la cel mai important eveniment internațional dedicat exclusiv invenției. Dintr-o 1000 de invenții prezentate la Salon să fim noi, cercetătorii dintr-o țară mică, cum este Republica Moldova, câștigătorii Marelui Premiu…ceva de necrezut, dar s-a întmplat”, a declarat savantul.
„Colaborarea mea cu Catedra de Chimie și Institutul de Zoologie ale Universității de Stat din Moldova, în speță, cu savanții Aurelian Gulea și Ion Toderaș, este o colaborare fructuoasă și mă bucur foarte mult pentru acest succes”, avea să sublinieze renumitul profesor francez Sebastien Floquet de la Universitatea Paris Saclay.
La Salonul Internațional de Invenții de la Geneva a participat E.S., Doamna Tatiana Molcean, Ambasador al Republicii Moldova în Elveția, care i-a felicitat pe distinșii savanți pentru această performanță de senzație, pentru această premieră în cercetare, care face o bună imagine comunității științifice de la noi, dar servește și un act de promovare a Republicii Moldova în lume.
Amintim în context, că în prima lună a anului în curs, am informat comunitatea, că o companie chineză a fost autorizată pentru a obține dreptul de brevet pentru invenția „Supliment alimentar pe bază de molybden pentru albine” ale cercetătorilor din Republica Moldova și Franța. Aceasta a fost o noutate foarte bună, pentru că interesul major actual este de a extinde brevetarea acestei invenții în cât mai multe țări și a-l comercializa, or, China a venit cu o noutate care îi face și mai încrezători pe cercetătorii moldoveni și că munca lor de peste 10 ani nu a fost în zadar și aduce atât bucuria, cât satisfacția unei activități dedicate cercetării.