Circa 670 de elevi și 30 de cadre didactice au dezvoltat în cadrul disciplinei extrașcolare „Inovații și Sustenabilitate”, implementată în cadrul primei ediții a proiectului ,,Verde Play”, peste 30 de soluții inovative pentru rezolvarea mai multor probleme de mediu din localitățile lor, pe care le-au transformat în prototipuri funcționale.
Printre cele mai inovative soluții dezvoltate de elevi și profesori în cadrul proiectului se numără: crearea unui sistem de seră verticală bazat pe conceptul cutiilor, ce poate fi monitorizat și controlat cu ajutorul tehnologiei de la distanță; dezvoltarea un procedeu de producere a compostului acid, utilizând coji de cartofi și ace de conifere, acesta fiind ulterior folosit în procesul de cultivare a afinelor; construirea unui laborator dedicat reciclării și prelucrării hârtiei prin utilizarea tehnologiei de procesare uscată; crearea unui prototip de turbină eoliană optimizată pentru a maximiza eficiența energetică în școală, având la dispoziție datele furnizate de un senzor wireless de vreme și GPS etc.
Ediția pilot a proiectului ,,Verde Play” s-a desfășurat în perioada iunie 2023 – ianuarie 2024. Pentru a pregăti elevii și profesorii pentru orele de „Inovații și Sustenabilitate”, cadrele didactice au participat în luna august 2023 la un training de 3 zile, bazat pe noua metodă de predare, cea a designului centrat pe om.
De asemenea, fiecare instituție de învățământ implicată în proiect a beneficiat de un kit tehnologic în valoare de 30 de mii de lei pentru crearea soluțiilor inovative, fiind instalate și pubele pentru reciclare. Totodată, au fost organizate mai multe activități, precum crearea unui graffiti național, desfășurarea unui workshop de „Ideație și gândire creativă cu AI” și prezentarea lucrărilor realizate în cadrul acestuia într-o expoziție organizată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
Proiectul „Verde Play” a fost lansat sub egida Ministerului Educației și Cercetării, la începutul lunii iunie 2023, prin semnarea unui Memorandum de Înțelegere privind promovarea educației pentru mediu și inovații în școlile din Republica Moldova, în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, Orange Moldova, Kaufland Moldova, ProCredit Bank, MoldControl, Dreamups și Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”. Scopul principal al proiectului este de a crește gradul de conștientizare a tinerei generații privind importanța grijii față de mediu, dar și a rolului acesteia în generarea soluțiilor inovative și tehnologice pentru schimbările climatice tot mai vizibile.