Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, în colaborare cu Ministerul Culturii și Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a sărbătorit lectura în cadrul Conferinței de totalizare a celei de-a XIII-a ediții a Campaniei naționale de promovare a lecturii „Să citim împreună!”. Evenimentul s-a desfășurat la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” și a marcat un moment important pentru educația literară din întreaga țară.
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a felicitat copiii, profesorii bibliotecarii și scriitorii cu o campanie împlemetată cu succes în 2024: „Să citim împreună!” a devenit deja tradiție, cu un impact semnificativ asupra formării culturale și intelectuale a tinerei generații. Sunt manifestări care promovează lectura în rândul copiilor și adolescenților, întăresc legătura lor cu autorii contemporani și cu literatura autohtonă de calitate. Lectura este o temelie pentru dezvoltarea personală și socială, un dar pe care fiecare copil îl merită, iar eforturile dumneavoastră pentru cultivarea acestui obicei sunt de neprețuit. Apreciez în mod deosebit implicarea bibliotecilor, școlilor, familiilor, dar și a scriitorilor în această inițiativă. Colaborarea exemplară dintre toate aceste instituții este cheia succesului campaniei și dovada clară a responsabilității noastre comune pentru educația tinerilor”.
Campania, desfășurată anual din februarie până în decembrie, a reunit și în 2024 un număr impresionant de cititori. Peste 22 000 de copii, adolescenți, profesori, părinți și bibliotecari au participat la evenimentele organizate în 512 biblioteci din 23 de raioane. În plus, s-au organizat 76 de întâlniri cu autori. În total au fost desfășurate peste 1 000 de activități de lectură, concursuri și întâlniri interactive, menite să încurajeze lectura în rândul tinerilor.
„Bibliobuzul a fost un element esențial în campania de anul acesta, iar succesul său a fost impresionant. Copiii din satele îndepărtate au avut ocazia să întâlnească autori și să citească cărți semnate de autori autohtoni, contemporani. Întâlnirile cu scriitorii erau așteptate cu emoție de către copii”, a spus Maria Harea, șefa secției „Dezvoltare în biblioteconomie și știința informării” din cadrul Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”.
Pentru prima dată în cadrul campaniei naționale au fost lecturate și promovate șase cărți autohtone. Copiii au avut ocazia să cunoască lucrările și autorii cărților „Anunțuri hazlii pentru adulți și copii” de Ionela Hadârcă, „Minunea” de Elena Baciu-Mihailov și Aliona Bereghici, „Doggy” de Maria Pilchin, „Cartea foametei” de Larisa Turea, „Terasa galbenă” de Arcadie Suceveanu și „Cu romanul în vacanță” de Grigore Chiper. Fiecare autor a avut ocazia să interacționeze cu cititorii și să răspundă la întrebări.
La conferința de totalizare au fost prezentate momente artistice și opinii despre cărțile promovate în campanie. Elevi din Chișinău și din alte localități au susținut recitaluri de poezie și prezentări teatrale.
Mai jos, imagini din cadrul Campaniei Naționale „Să citim împreună” la Liceul Teoretic Cruglic, din raionul Criuleni, unde, luna aceasta a avut loc o întâlnire cu scriitorii Larisa Turea și Grigore Chiper. Aceștia au fost așteptați de elevi, care au relatat impresiile, gândurile și trăirile urmare a lecturii.
Elevii claselor a VIII-IX-a împreună cu Maria Verdeș, profesoara de limba și literatura română au citit „Cu romanul în vacanță” de Grigore Chiper și „Cartea foametei” de Larisa Turea. Tinerii au venit cu păreri, argumente și întrebări referitoare la cele citite.
Cititorii au dat dovadă că au studiat și alte scrieri ale autorilor, venind cu un recital frumos din creația celor doi.
După istorisirile Larisei Tura pe marginea „Cartea foametei”, a urmat o discuție despre această etapă din istoria poporului nostru, un dialog cu trecutul pentru a înțelege prezentul și a medita asupra viitorului.
La întâlnire au fost invitați și băștinașii, Tudor și Petru Bocan, care au povestit din realitate cruntă marcată de strămutarea forțată în Siberia de gheață.
Poeziile, scenete reprezentative, cântece tematice au dat o expresivitate aparte evenimentului.
Elevii de la Liceul Teoretic Cruglic, au dat curs și la conferința de totalizare a campaniei, alături de colegii de la Școala Primară „Abeceluș”, mun. Chișinău; Liceul Teoretic „Andrei Vartic”, or. Ialoveni; Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, or. Dondușeni; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Strășeni; Liceul Teoretic „Ștefan Holban”, s. Cărpineni, r-nul Hâncești; Liceul Teoretic „Alexandru Donici”, s. Peresecina, r-nul. Orhei.