Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale IGSU, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 34 de intervenții ale echipelor de pompieri la lichidarea focarelor de ardere a vegetației uscate și a terenurilor forestiere, fiind nimicite de foc peste 120 hectare de teren.
Incendiile de vegetație au fost înregistrate în mai multe raioane, printre care Cahul, Сimișlia, Nisporeni, Călărași, Soroca, Florești, Ștefan Vodă.
Cele mai mari pagube în urma izbucnirii incendiilor de vegetație uscată au avut loc în raionul Cahul și Florești.
Astfel, amintim că în după amiaza zilei de ieri, pompierii din sudul țării au intervenit conform nivelului sporit de intervenție de comun cu autoritățile publice locale pentru stingerea flăcărilor care au cuprins o pădure și vegetația uscată la periferia orașului Cahul. În total, în misiunea de lichidare a incendiului forestier au fost implicați 51 de salvatori din cadrul Inspectoratului cu 15 unități de tehnică, 50 de angajați cu 8 unități de tehnică din partea autorităților publice locale.
Incendiul de pădure a fost lichidat la ora 19:27, iar potrivit IGSU, focul a nimicit circa 10 ha de pădure din suprafața totală de 150 ha. Victime nu au fost raportate.
Tot în raionul, Cahul, localitatea Trifeștii Noi pompierii IGSU au stins 4 hectare de vegetație uscată și fâșâie forestieră.
Totodată, 80 hectare de teren și vegetație uscată au fost distruse de foc în localitatea Lunga, raionul Florești. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 15:34. Conform datelor înregistrate, arderea a afectat iarba uscată și se răspândea cu repeziciune spre teritoriul aeroportului Mărculești. Pentru stingerea flăcărilor, la fața locului au ajuns 8 echipe de pompieri, angajații forțelor armate cu o autospecială, forțe și mijloace ale agentului economic cu o autocisternă și două tractoare. Arderea a fost lichidată la ora 20:38. În urma incendiului, în total au ars 80 hectare de vegetație uscată dintre care 40 hectare pe teritoriul aeroportului și 5 hectare de gunoi. Datorită intervenției eficiente ale forțelor implicate, focul nu s-a răspândit spre piste de aterizare, aparate de zbor și depozite pe teritoriul aeroportului.
Conform avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat până la data de 22 iulie 2024, din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei precipitaților, pe arii extinse se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.
În acest context, IGSU repetat avertizează populația despre riscul producerii incendiilor forestiere și de vegetație uscată pe arii extinse. Izbucnirea acestora poate provoca pagube materiale semnificative mediului înconjurător, sectorului locativ și pot prezenta un risc eminent pentru sănătate și viața oamenilor.
Conform pompierilor, în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, riscul producerii incendiilor de vegetație este mai mare. Astfel, în vederea prevenirii incendiilor de vegetație și celor forestiere care pot afecta suprafețe extinse, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement.
Cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate, miriștii sau gunoiului menajer pentru curățarea terenurilor și gospodăriilor.
Oamenii sunt rugați să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe în preajma spațiilor forestiere.
În timpul aflării în spații forestiere, persoanele sunt îndemnate de salvatori să stingă rugurile și mangalurile la plecare, dar şi să nu lase nesupravegheate sursele de foc deschis.
Maturii sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor.
În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.