Peste 100 de antreprenori din zona de Sud (Cimișlia, Leova, Cantemir, Hîncești) au participat, la masa rotundă „Dezvoltarea afacerilor rurale – Provocări în comercializarea producției agricole și oportunități de suport”, organizată de Unitatea Consolidată de Implementare a Proiectelor IFAD (UCIP IFAD), în colaborare cu BC Moldindconbank SA și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
În cadrul evenimentului au fost prezentate soluții concrete și oportunități de finanțare pentru dezvoltarea afacerile rurale, prin intermediul Programelor IFAD și a partenerilor implicați.
Andrian Talmaci, președintele raionului Cimișlia a salutat inițiativa de organizare a acestui eveniment, în cadrul căruia sunt oferite informații utile privind oportunitățile de suport pentru dezvoltarea antreprenoriatului în mediul rural.
Iurie Ușurelu, directorul UCIP IFAD, a subliniat angajamentul IFAD în susținerea dezvoltării afacerilor agricole și a mediului rural. “Programele IFAD sprijină activ micii producători agricoli, oferindu-le acces la finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii de irigare, infrastructurii post-recoltare și procesarea produselor agricole, sprijinirea agroturismului și susținerea implementării tehnologiilor inovaționale și de mediu. Totodată, susținem asocierea în grupuri de producători pentru a stimula producerea omogenă, atragerea investițiilor, eficiență înaltă, dar și pătrunderea pe noi piețe de desfacere ”, a declarat Iurie Ușurelu.
Pe parcursul discuțiilor, fermierii au fost informați cu soluțiile digitale oferite prin intermediul a 2 platforme, dezvoltate de UCIP IFAD în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei (MAIA): Investește în viitorul tău – https://abdc.ucipifad.md și Găsește finanțare și calculează costul investiției tale – https://finantare.maia.gov.md. Aceste platforme educaționale și informative au menirea să amplifice cunoștințele financiare și antreprenoriale și să susțină antreprenorii să identifice finanțarea necesară pentru a-și transforma ideile de afaceri în realitate, punând la dispoziție o varietate de instrumente gratuite.
Reprezentanții MICB au prezentate oportunitățile de creditare pentru dezvoltarea afacerilor oferite de Programele IFAD prin intermediul instituției financiare.
Totodată, Anastasia Sîrbu, direcția ocuparea forței de muncă Cimișlia (ANOFM) a reiterat faptul că instituția acordă consultanță, asistență și suport pentru inițierea unei afaceri și oferă subvenții. “Subvenția se acordă pentru compensarea cheltuielilor de înregistrare a întreprinderii, conform legislației, precum și pentru procurarea echipamentelor tehnologice, mașinilor, utilajelor și a instalațiilor de lucru, aparatelor și instalațiilor de măsurare, control și reglare, tehnicii de calcul, materiei prime, mobilierului pentru dotarea spațiilor amenajate”.
Maria Bumbu-Caragea, membră a Consiliului Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM) a menționat faptul că asociația are misiunea de a susține creșterea potențialului feminin în domeniul antreprenorial și managerial în Republica Moldova, fiind în permanentă colaborare cu instituțiile statului ca în toate inițiativele guvernamentale să fie implementate principiile de abilitare economică a femeilor și de egalitate a șanselor.
Reprezentanta Centrului de Consiliere Agricolă și Rurală, Svetlana Gangan a menționat faptul că instituția oferă servicii de consultanță, seminare și instruiri pe diferite tematici pentru producătorii agricoli și facilitează schimbul de experiență și bune practice între fermieri.
În cadrul evenimentului au fost abordate și dificultățile fermierilor în comercializarea producției agricole. Pavel Prisăcaru, președintele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine a confirmat necesitatea cooperării și asocierii între întreprinzători pentru a putea face față cerințelor pieții, inclusiv externe, și a asigura continuitate. Iar antreprenoarea Valentina Pănuță, beneficiară a programelor IFAD și-a împărtășit experiența trecerii de la producerea la procesarea producției apicole, care îi asigură mai mult succes în dezvoltarea afacerii.
Sesiunea de întrebări și răspunsuri a oferit participanților ocazia de a discuta direct cu experții și de a identifica soluții personalizate pentru fiecare subiect abordat.