Patru regiuni de dezvoltare din ţară (Sud, Centru, Nord şi UTA Gagauz-Yeri) vor fi implicate într-un proiect de abilitare a cetăţenilor R. Moldova, finanţat de Uniunea Europeană (UE) şi implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).
Scopul principal al proiectului este de a spori participarea activă şi constructivă a cetăţenilor la procesele decizionale locale, regionale şi naţionale în domeniul serviciilor publice.
Participarea şi angajarea cetăţenilor în procesul de planificare şi livrare a serviciilor publice le va permite acestora să monitorizeze activitatea autorităţilor publice, să se implice activ în procesul decizional local.
Prin intermediul proiectului, cetăţenii vor fi împuterniciţi să abordeze probleme de mediu, de sănătate şi să agreeze împreună cu autorităţile locale priorităţile şi soluţiile necesare. De asemenea, se va contribui la edificarea capacităţilor instituţiilor publice de a utiliza metode participative şi incluzive în procesele de luare a deciziilor şi la elaborarea politicilor.
Proiectul „Abilitarea cetăţenilor din Republica Moldova” are un buget total de circa cinci milioane de euro, oferiţi de Uniunea Europeană, dintre care 3,75 milioane de euro vor fi alocaţi în formă de granturi pentru organizaţiile societăţii civile.
Dina Roșca