Federația Moldovenească de Fotbal a sărbătorit Ziua Internațională a Fetelor (11 octombrie) în cadrul proiectului Open Fun Football Schools Moldova, promovând egalitatea de gen și șanse egale pentru fetele din Republica Moldova. Cu această ocazie, a fost lansat, pentru prima dată, turneul “OFFS WU10”, dedicat exclusiv tinerelor jucătoare născute între anii 2014 și 2016. Turneul s-a desfășurat la Centrul de Pregătire al Selecționatelor Naționale din Vadul lui Vodă și a reunit opt echipe: ȘSCP Telenești, FC Nistru-Ciobruciu, FC Legia, Gimnaziul Slobodzia-Dușca, CS Real-Succes, CSF “Anenii Noi” 2020, Gimnaziul Mănoilești și CSFCJT Atletico.
Turneul OFFS WU10 se bazează pe următoarele principii:
Distracție: Organizarea meciurilor atrage fetele către fotbal, insuflându-le dorința de a juca și de a rămâne implicate.
Jocul liber: Promovează creativitatea și luarea deciziilor.
Fotbal: Formatul redus al jocului le permite fetelor să evolueze într-un mediu sigur și de învățare.
Fair-play: Spiritul de echipă, respectul și onestitatea sunt valori fundamentale pe care fetele le învață prin fotbal.
Implicare: Toți jucătorii, indiferent de gen, ar trebui să aibă șansa de a se bucura de acest sport.
Toate echipele participantele la turneu au primit tricouri cu logo-ul evenimentului și cadouri din partea FMF, proiectului OFFS și partenerului Apa OM, pentru a le oferi amintiri frumoase. De asemenea, proiectul promovează tinerii arbitri, oferindu-le oportunități de dezvoltare prin programul OFFS Leadership Education.
În cadrul proiectului Open Fun Football Schools, doar în luna septembrie, peste 1.200 de fete cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani au participat la diverse activități sportive. Multe dintre aceste fete și-au exprimat dorința de a se înscrie la cluburi de fotbal, iar proiectul urmărește crearea unei platforme care să le ofere femeilor și fetelor șanse egale și acces la sport.
Printre oaspeții de onoare ai evenimentului s-au numărat Ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried, și Tatiana Lungu, Coordonatoare de Programe la Ambasada Suediei în Chișinău.
Svetlana Patraș, coordonatoarea proiectului, a subliniat importanța acestui turneu: „Turneul OFFS WU10 a demonstrat că avem multe ‘steluțe’ care au nevoie de sprijin, de organizarea turneelor și competițiilor într-un mediu sigur.”
Natalia Ceban, Manager la Fotbal Feminin, a completat: „Turneul este un resurs special conceput pentru a promova fotbalul în rândul fetelor, pentru a crește numărul celor care joacă acest frumos joc în Moldova, oferindu-le un mediu prietenos și sigur.”
De la lansarea sa în 2006, proiectul a reunit peste 100.000 de copii, 2.700 de antrenori și 2.500 de tineri voluntari din toate regiunile țării, de pe ambele maluri ale Nistrului, contribuind la dezvoltarea societății prin promovarea valorilor fundamentale, inclusiv pacea, incluziunea socială și egalitatea de gen. Proiectul OFFS este implementat în țara noastră de către organizația neguvernamentală CCPA din Danemarca și FMF din anul 2006. Începând cu anul 2009, OFFS este susținut de Agenția Internațională Suedeză de Cooperare pentru Dezvoltare (SIDA), reprezentată de Ambasada Suediei la Chișinău.