În scopul monitorizării calității aerului în zona industrială Râbnița-Rezina, a avut loc darea în exploatare a unei stații automatizate de control a nivelului de poluare a aerului de tip fond rural cu elemente industriale. La eveniment a participat Iordanca-Rodica Iordanov Ministrul Mediului, Dorin Poverjuc director adjunct Agenția de Mediu și reprezentanți ai administrației publice locale.
„În contextul integrării unităților industriale din stânga Nistrului în sistemul legislativ de mediu din Republica Moldova este foarte important să avem claritate, care sunt volumele de emisii care sunt depozitate în atmosferă, fie de la un agent economic fie de la altul. Această stație ne permite să monitorizăm și să analizăm care sunt emisiile și de la care unitate industrială. Ambele entități mari, din stânga Nistrului, și Uzina de Ciment de la Râbnița și Uzina Metalurgică de la Râbnița sunt în proces de perfectare și aducere în conformitate a actelor operaționale cu legislația Republicii Moldova. În baza acestor date, pe care le vom recepționa de la stația pe care o dăm astăzi în exploatare, vom avea posibilitatea să monitorizăm emisiile inclusiv de la uzinele din stânga Nistrului, ca să vedem care dintre aceste uzine care emisii le depozitează în atmosferă și să avem claritate pe partea autorizări și control” a declarat Iordanca-Rodica Iordanov Ministra Mediului.
În urma evaluării topografiei, tipologiei reliefului, activității industriale din zonă, condițiilor meteorologice a fost selectat amplasamentul stației în localitatea Mateuți, raionul Rezina, ce are ca scop protejarea sănătății umane, vegetației și a ecosistemelor naturale. Stația este echipată conform standardelor Uniunii Europene și va monitoriza cinci poluanți primordiali ca exemplu: particulele în suspensie cu diametrul 10 mkm (PM 10), dioxidul de azot (NO2), dioxidul de sulf (SO2), monoxidul de carbon (CO) și ozonul troposferic (O3).
Stația va înregistra date privind nivelul de poluare a aerului în regim continuu, care va permite informarea atât a populației din zonă asupra calității aerului cât și factorilor de decizie în scopul elaborării politicilor de mediu, menite să protejeze sănătatea umană și mediul ca întreg. Este deosebit de important să fie combătute la sursă emisiile de poluanți, și să fie identificate și puse în aplicare cele mai eficiente măsuri de reducere a emisiilor pe plan local, național și comunitar.
Actualmente pe teritoriul Republicii Moldova, monitorizarea calității aerului este realizată de către Agenția de Mediu prin intermediul Laboratorului de referință de mediu. Investigațiile asupra calității aerului sunt efectuate prin prelevarea și analiza probelor de aer de la 6 posturi staționare de observații, din municipiul Chișinău și 2 posturi din municipiul Bălţi, iar cu Centrul Hidrometeorologic din partea stângă a Nistrului, se face lunar schimb de date primare de la 3 posturi staționare din municipiul Tiraspol, 4 posturi din municipiul Bender și 2 posturi din orașul Râbnița.