![2025-02-14 16.46.44](http://provincial.md/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-14-16.46.44.jpg)
Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a efectuat astăzi o vizită la fabrica brandului autohton de haine „Georgette”. Doi ani în urmă, compania a instalat panouri fotovoltaice cu o capacitate de 150 kW pe acoperișul fabricii, în baza mecanismului de sprijin contorizare netă, reducându-și semnificativ cheltuielile cu energia.
Carolina Novac a subliniat că, începând cu 1 ianuarie 2024, micii producători care au o putere instalată de până la 200 kW beneficiază de mecanismul de facturare netă, care le permite să-și acopere consumul propriu de energie chiar și în clădiri situate la adrese diferite. Vechiul mecanism, contorizarea netă, va fi aplicabil până în 2027 pentru consumatorii care și-au instalat panouri până la 1 ianuarie 2024.
„Suntem bucuroși că tot mai mulți producători și antreprenori locali investesc în energia regenerabilă. Aceasta este o alegere care aduce beneficii evidente, deoarece fiecare investiție se recuperează rapid datorită reducerii semnificative a costurilor pentru energie”, a declarat Carolina Novac.
Designerul brandului, Georgeta Mira, a povestit despre investițiile în proiectarea centralei și instalarea panourilor fotovoltaice. Aceste investiții au fost subvenționate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) în proporție de 50% și au permis companiei să acopere în proporție de minim 80% consumul de energie. Proiectarea și instalarea centralei fotovoltaice a durat aproximativ 10 luni, iar investiția, potrivit estimărilor, se va recupera în 5 ani.
De asemenea Carolina Novac a explicat beneficiile participării antreprenorilor la comunitățile energetice, subliniind că orice consumator final de energie poate deveni membru al unei astfel de comunități, inclusiv asociații de proprietari, organizații non-profit, persoane fizice sau întreprinderi mici și mijlocii, precum și autorități locale.
„Comunitățile energetice reprezintă o oportunitate valoroasă pentru mediul de afaceri din Moldova, pentru promovarea autonomiei energetice. Prin generarea proprie a energiei, la prețuri mult mai avantajoase, acestea vor contribui semnificativ la creșterea competitivității economiei și vor deschide noi oportunități pentru afaceri de toate dimensiunile”, a declarat Carolina Novac.
Secretara de stat a adăugat că Guvernul Republicii Moldova facilitează creșterea cotei de producere a energiei regenerabile și va oferi prioritate la avizele de racordare la rețea pentru producătorii mari de energie regenerabilă.
O hotărâre recent aprobată de Guvern prevede impunerea obligației operatorilor de sistem de a acorda accesul la rețea pentru producătorii de energie regenerabilă care beneficiază de schema de sprijin preț fix, pentru o perioadă de 6 ani. Potrivit Carolinei Novac, proiectul va contribui, pe termen lung, la creșterea cotei de energie regenerabilă în mixul energetic al țării, ajutând Republica Moldova să își atingă obiectivul de a produce 30% din energia electrică din surse regenerabile până în 2030.
De asemenea, Secretara de stat a menționat că capacitatea totală a centralelor electrice regenerabile instalate în Republica Moldova a ajuns la 600 MW, iar această evoluție este susținută de către autorități inclusiv prin mecanisme de sprijin, cum ar fi facturarea netă și tarife fixe pentru producători.
În sprijinul antreprenorilor, Guvernul oferă și diverse instrumente de stimulare a afacerilor, de exemplu, Programul 373 accesibil întreprinderilor mici și mijlocii din sectorul comerțului, dar și granturi pentru instalarea centralelor electrice regenerabile sau pentru eficientizarea consumului de energie, prin Programul „Satul European”, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) și Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA).