În perioada lunilor februarie – martie, curent, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului împreună cu instituțiile subordonate de profil, Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Agenția „Moldsilva” vor desfășura campania anuală de informare „Natura Renaște”.
Scopul este de a dezvolta cultura ecologică și a spori conștientizarea populației privind protecția mediului.
Conform datelor prezentate de inspectorii Inspectoratul pentru Protecția Mediului Potrivit, în anul 2018 a crescut numărul cazurilor de recoltare și comercializare ilicită a plantelor protejate stat, în special cele care se regăsesc pe teritoriul rezervațiilor naturale și a ariilor protejate de pe teritoriul Republicii Moldova, precum: ghiocelul, crocusul, brândușa, dedețelul, ruscuța primăvăratică, floarea vântului, laleaua pestriță, laleaua Biberstein, omătuțele. Iar punctele de comercializare sunt atât în municipiul Chișinău, cât și pe traseele naționale (Leușeni, Orhei, Călărași, Ungheni).
În conformitate cu art.140 din Codul Contravențional al Republicii Moldova, colectarea, nimicirea, comercializarea plantelor incluse în Cartea Roşie, precum și comiterea altor acțiuni sau inacțiuni ce pot cauza reducerea numărului a acestora, se sancționează cu amendă în mărime de până la 3000 de lei.
Dina Roșca