Campania de plantare a arborilor din toamna curentă reprezintă prioritatea de bază a angajaţilor ramurii silvice, concentrând eforturi sporite şi atenţie prioritară la toate activităţile ce anticipează acest eveniment. Astfel, în scopul pregătirii oportune şi respectării procesului tehnologic la cultivarea materialului forestier de reproducere, Agenţia „Moldsilva” a iniţiat o evaluare a pepinierelor silvice de la întreprinderile silvice subordonate, informează PROVINCIAL.
Agenţia spune că este identificat cu exactitate sortimentul şi calitatea materialului forestier de reproducere, gradul de păstrare a seminţelor forestiere, dar şi calitatea pregătirii solului pentru semănăturile din această toamnă.
„La Ocolul Silvic Căuşeni din cadrul Întreprinderii pentru Silvicultură Tighina pepiniera silvică exprimă, în totalitate, eforturile şi abnegaţia cu care s-a muncit în ultimii ani pentru viitorul pădurilor. Materialul forestier de reproducere reprezintă o diversitate de invidiat, iar lucrările silvice oportune şi-au pus amprenta la calitatea acestuia. Evident, starea fondului forestier va depinde încă de mulţi alţi factori obiectivi, inclusiv condiţiile meteo, dar deocamdată se consideră că silvicultorii din partea locului şi-au îndeplinit exemplar misiunea.
În perioada următoare silvicultorii vor fi antrenaţi la lucrări ce vor defini realitatea şi calitatea lucrărilor de regenerare ce se vor efectua în toamna anului curent și primăvara anului viitor. Lucrările de scoatere și sortare a puieţilor din pepiniere vor fi succedate de cele de completare cu puieți, plantări, ajutorarea regenerării naturale prin semănatul sub masiv, dar şi alte acțiuni ce au menirea să mobilizeze întreaga societate la sporirea suprafeţelor împădurite” – se arată într-un comunicat al agenţiei.
De asemenea, Agenţia „Moldsilva este dispusă pentru orice colaborare și orice inițiative civice cu impact asupra dezvoltării pădurilor și solicită cooperare și implicare pentru toți cetățenii țării. Cei cointeresaţi de material săditor pentru proiectele ce au în vizor sporirea suprafețelor împădurite, se pot adresa în cadrul agenţiei și entităților silvice subordonate pentru a definitiva aspectele colaborării cu impact benefic pentru ţara noastră.
Cristina Tomac