Membrul Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, șeful Direcției economico-financiare a întreprinderii, Alexandr Șevciuc, a fost întrebat: „Volumul tranzitului gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova a scăzut considerabil în ultimii ani. Totodată, în mai multe medii informaționale sunt vociferate cifre de pierderi directe în mărime de 60 milioane de dolari. Oare corespund acestea realității?”, informează PROVINCIAL.
„Conform contractului dintre SAP „Gazporom” și SA „Moldovagaz”, prețul serviciilor de transportare a gazelor naturale în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Moldova constituie 3 dolari SUA pentru o mie de metri cubi la 100 de kilometri de distanța. Pe malul drept al țării din punct de vedere tehnic, serviciul este prestat de către întreprinderea de transport a gazelor naturale SRL „Moldovatransgaz”. La rândul său, tranzitul pe malul stâng al Nistrului este asigurat de către compania SRL „Tiraspoltransgaz””, a spus Șevciuc.
El a menționat că, în acest context, veniturile aferente transportării gazelor naturale în regim de tranzit, în conformitate cu contractul dintre SAP „Gazporom” și SA „Moldovagaz”, nu aparțin SA „Moldovagaz”, ci în proporții egale sunt repartizate întreprinderilor SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz”. În perioada anilor 2016-2019 volumul transportării gazelor naturale în regim de tranzit în medie constituia 16,75 miliarde de metri cubi anual. Astfel, veniturile fiecărui operator de rețea a constituit în medie 24,5 milioane dolari SUA sau 446,8 milioane de lei anual. În aceleași timp, cheltuielile operaționale și de altă natură ale companiei SRL „Moldovatransgaz” pentru efectuarea tranzitării gazelor naturale în medie au constituit 266,3 milioane de lei anual. Însă este de menționat că, diferența financiară în mărime de 180,5 milioane de lei a fost direcționată la diminuarea tarifului mediu de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali, conform cerințelor legislației Republicii Moldova.
„În general, diminuarea volumului de transportare a gazelor naturale în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Moldova este cauzat de mai mulți factori. În primul rând, darea în exploatare în anul 2019 a gazoductului TANAP. Un rol important a jucat apariția în această regiune a volumelor suplimentare de gaze naturale, inclusiv a celor lichefiate. Este de menționat și factorul diminuării consumului de gaze pe fundalul pandemiei de coronavirus de tip nou”, a declarat Șevciuc, adăugând:
„La fel, la începutul anului 2020 a fost dat în exploatare gazoductul „Turkish stream”, care i-a permis SAP „Gazpromului” să reducă considerabil cheltuielile de transportare a gazelor naturale spre Balcani. Diversificarea furnizărilor și apariția itinerariilor noi de gaze naturale pe tronsonul de Sud vor influența și în viitor asupra volumelor de gaze naturale pe culoarul tradițional Transbalcanic prin teritoriul Ucrainei, Republicii Moldova, României și Bulgariei”.
Cristina Gurez