Secretarul general al Ministerului Mediului, Petru Tataru a participat la conferința “Consolidarea capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri în vederea facilitării tranziției la economia verde”.
În cadrul acesteia s-a discutat despre necesitatea consolidării capacităților sectorului serviciilor de consultanță în afaceri în vederea facilitării tranziției la economia verde.
Potrivit secretarului general al Ministerului Mediului, Petru Tataru, prin intermediul Strategiei de Mediu, autoritățile își propun ca până 2030 să încurajeze trecerea de la modelul actual de producție și consum la economia circulară. ”Acest lucru îl putem face prin educația populației, modificarea comportamentului consumatorului și dezvoltarea unor mecanisme financiare de sprijin a tranziției. Astăzi deja se lucrează la programul de promovarea a economiei verzi pentru perioada 2023-2027, prin care ne propunem câteva obiective, printre care se enumeră promovarea și creșterea capacităților instituțiilor publice, mediului asociativ și privat, referitor la economia verde și circulară”.
În rezultatul discuțiilor, participanții au propus crearea unei platforme unice, unde antreprenorii pot să se documenteze despre informație și ghidare în afaceri verzi și durabile, consultanță în afaceri, expertiză tehnică, suport pentru acces la finanțare. „Sperăm că acea platformă comună de promovare a economiei verzi, care s-a conturat astăzi în cadrul conferinței, să fie realizată în cel mai scurt timp, iar funcționarea acesteia să fie de ajutor tinerilor, atât pentru propriile afaceri, cât și pentru tinerii care vin în piața muncii în calitate de angajat”, a menționat vicepreședinta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Lilia Franț.
Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa Organizației Internațională a Muncii (ILO) în parteneriat cu AO ”Asociației Consultanților în Afaceri și Management din Moldova” și au participat reprezentanții autorităților centrale, sindicatelor, patronatelor, mediul academic, mediului privat și consultanță în domeniu. Prin implementarea Programului SIYB, Organizații Internațională a Muncii (ILO) își propune să ajute mai mult de 200 de antreprenori la început de cale, din Republica Moldova să creeze noi locuri de muncă decente prin inițierea afacerilor sustenabile.