Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu a susținut, astăzi, o conferință de presă, despre măsurile de sprijin din partea statului, pentru agricultori, în anul curent. Oficialul a declarat că agricultorii țării noastre vor beneficia de acces extins la subvențiile din bugetul de stat și vor fi susținuți în desfășurarea activităților agricole, reieșind din condițiile anului curent. Astfel, ministrul a anunțat modificările efectuate la Fondul de subvenționare, ce urmează a fi aprobate.
Cu privire la acordarea suportului la procurarea motorinei, oficialul a comunicat: ”Din sursele disponibile în bugetul de stat, s-a decis acordarea a 30% din cota accizei pentru motorină, pentru toate categoriile de producători agricoli. La etapa inițială de efectuare a lucrărilor de sezon și întreținerea exploatațiilor agricole sunt prevăzute surse financiare de 200 mil lei, care urmează a fi distribuite prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. În aceste condiții beneficiem și de suportul partenerilor externi. În context, astăzi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie ne-a anunțat că va oferi un ajutor în valoare de jumătate de milion de dolari, pentru producătorii mici”, a subliniat ministrul.
Totodată, în vederea facilitării accesului producătorilor la sursele Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, ministrul a reliefat că, Fondul a fost majorat până la 1,75 miliarde lei și că în premieră, banii vor fi distribuiți pe categorii de producători micro, mici, mijlocii și mari.
În același context, modificările incluse îmbunătățesc accesul la subvenții pentru tinerii fermieri, femeile fermiere şi migranţii reveniţi, care își doresc să dezvolte afaceri în domeniile zootehnic, procesarea producției agricole, cultivarea și creșterea fructelor și legumelor pe teren protejat și înființarea plantațiilor multianuale.
„În vederea încurajării și stimulării activităților agricole prioritare, ne-am propus să sporim investițiile pentru sectorul zootehnic, în special pentru producerea laptelui. Totodată, atenția este focusată spre promovarea și dezvoltarea agriculturii ecologice, spre substituirea dependenței energetice și adaptarea la schimbările climatice. În scopul susținerii competitivității sectorului vitivinicol insistăm să fie majorate subvențiile pentru înființarea plantațiilor cu soiuri de struguri pentru vin. La fel, vor fi create condiții avantajoase la creditarea producătorilor agricoli de către băncile comerciale și organizații de creditare nebancare. Pentru asigurarea competitivității producătorilor autohtoni pe piața de desfacere, va fi permisă subvenționarea înființării de plantații multianuale cu soiuri înscrise in cataloagele UE. Echipa ministerului poartă dialoguri constructive cu reprezentanții sectorului agricol și rămâne preocupată de identificarea soluțiilor optime pentru ca întreprinderile agricole să funcționeze eficient, să fie modernizate și să înregistreze productivitate înaltă”, a comunicat oficialul.