Miniștrii Agriculturii de la București și Chișinău au convenit asupra promovării produselor moldovenești în România și alte piețe din UE. În acest scop, pe 30 septembrie curent, ministrul Viorel Gherciu, s-a aflat într-o vizită de lucru la București, unde a purtat discuții cu omologul său Adrian OROS. Părțile au analizat oportunitățile de sporire a cooperării bilaterale în domeniul agriculturii, extinderea parteneriatelor existente și identificarea unor noi proiecte de dezvoltare în sectorul agricol.
Ministrul Viorel Gherciu a menționat că producătorii agricoli din țara noastră sunt interesați să consolideze nivelul competitivității prin promovarea produselor agricole în România, inclusiv pe piețe terțe.
„Guvernul Republicii Moldova are ca prioritate stimularea activităților agricole, întrucât sectorul reprezintă o verigă importantă a economiei naționale. În aceeași ordine de idei, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare încurajează producătorii agricoli autohtoni să lanseze și să mențină afaceri viabile, să genereze produse de calitate înaltă care să corespundă cu cerințele UE și care să asigure rentabilitate pe termen lung”, a subliniat Viorel Gherciu.
În cadrul întrevederii oficialii au abordat subiecte importante de cooperare bilaterală, în vederea stabilirii unor priorități majore comune în domeniul transportului de mărfuri agroalimentare, având scopul de a facilita procesul de trecere a frontierei într-un timp scurt, astfel, încât camioanele să nu se rețină mult în vamă. De asemenea, ministrul GHERCIU și-a exprimat interesul preluării bunelor practici ce țin de implementarea Strategiei de promovare a produselor autohtone, cu accent pe mecanismele de promovare și extindere a piețelor locale și internaționale.
Alte subiect discutate de miniștri au vizat cooperarea cu partea română privind conservarea, selecția și ameliorarea resurselor genetice animale; extinderea pe piața României a materialului semincer de calitate a hibrizilor de porumb din Republica Moldova, prin genetica Institutului de Fitotehnie; intensificarea comerțului cu produse agroalimentare; stabilirea parteneriatelor cu rețelele comerciale în vederea promovării locale a produselor moldovenești.
Tot în cadrul dialogului bilateral, s-a discutat despre funcționarea și expertiza aferentă sistemului antigrindină, dar și despre portofoliul de proiecte în derulare și planificate în comun.
În context, ministrul Adrian OROS a manifestat disponibilitate în continuarea colaborării între agențiile de plăți în baza protocolului încheiat între instituții. Totodată, a declarat că dimensiunea schimbului de experiență și a preluării bunelor practici va fi stimulată, în vederea actualizării legislației privind dezvoltarea rurală și implementarea Programului LEADER în țara noastră.
După întrevederea bilaterală, ministrul OROS și ministrul GHERCIU au participat la o ședință de lucru, organizată la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ce a vizat:
- Evoluția Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 și 2014-2021;
- Programul de tranziție 2021-2022;
- Planul Național Strategic 2021-2027 (stadiul negocierilor cu Comisia Europeană); Rolul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL);
- Funcționarea celor două agenții de plăți din subordinea MADR; Strategia de promovare a produselor românești.
Ulterior, miniștrii au vizitat târgul „Produs în GAL”, organizat de ministerul român în comun cu Federația „LEADER”, cu prilejul împlinirii a 10 ani de implementare a Programul „LEADER” în România. Cu această ocazie, producătorii expozanți au prezentat produsele realizate în cadrul afacerilor finanțate prin intermediul GAL-urilor. De asemenea, au purtat discuții cu tinerii participanți la Programul „TINERII LIDERI pentru AGRICULTURĂ”, organizat de Clubul fermierilor români, în cadrul căruia beneficiari ai de bursă sunt și opt tineri din Republica Moldova.
În cadrul vizitei întreprinse, în componența delegației conduse de Viorel Gherciu, a participat Vladimir Bolea, președintele Comisiei Parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară și Petru Tataru, coordonatorul departamentului de Analiză, Monitorizare și Evaluare a Politicilor.