Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu s-a întâlnit cu angajații întreprinderii silvo-cinegetică din Bălți, pe data de 6 iulie 2022. Situațiile economiei naționale și globale, precum și schimbările climatice cer noi adaptări pentru dezvoltarea sectorului forestier.
Scopul întrunirii a fost de a împărtăși viziunea Guvernului RM privind implementarea cu succes a programului național de împădurire și necesitatea unor reforme în domeniul forestier. Pentru a avea un management forestier durabil este necesar de a întări capacitățile instituționale a lucrătorilor din domeniul. În condițiile actuale, se impune crearea unui mecanism economico-financiar sustenabil.
Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a declarat că ajustarea funcțiilor angajaților pădurii cu cerințele prezente și viitoare ale societății, prin promovarea unui management forestier eficient bazat pe gestionarea sustenabilă și a altor terenuri cu vegetație forestieră, prin creșterea aportului sectorului la dezvoltarea rurală și îmbunătățirea condițiilor de trai a populației rămâne a fi unul din obiectivele instituției pe care o reprezintă. Este necesar de a extinde suprafețele de terenuri acoperite cu păduri, acestea vor spori gradul de reziliență la schimbările climatice.
Totodată, în cadrul acestei reuniuni, au fost discutate și provocările angajaților din întreprinderea silvo-cinegetică din Bălți. Potrivit lor, cele mai stringente probleme cu care se confruntă sectorul forestier din regiune sunt degradarea continuă a ecosistemelor forestiere, diminuarea suprafețelor împădurite şi agravarea situațiilor unor ecosisteme rare etc. Totodată, angajații s-au plâns de echipamentul învechit, respectiv, necesitatea noilor utilaje este importantă, precum și mecanismul de salarizare a lucrătorilor din domeniu, acesta fiind inechitabil.
Odată cu împădurirea terenurilor degradate, zonelor riverane și a perdelelor de protecție în Republica Moldova va consolida stabilitatea ecologică a peisajului prin reducerea fragmentării și restabilirea serviciilor eco-sistemice oferite de sol și de păduri. Selecția speciilor de arbori la fel este importantă pentru formarea unor ecosisteme sănătoase, care, de asemenea, vor putea rezista amenințărilor actuale și viitoare.
Schimbările climatice sunt tot mai vizibile. Durata intervalul dintre anii secetoși era mai mare, decât în prezent. Generația noastră poate schimba situația și are obligația de a readuce echilibrul în natură. Pentru aceasta trebuie să acționăm acum. Prin Programul Naţional de Împădurire autorităţile planifică până în anul 2030 să fie împădurită încă 15% din suprafaţa ţării.