La 2 septembrie curent, Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a efectuat o vizită de lucru la întreprinderile pentru sivicultură Orhei și Telenești. În cadrul acesteia au fost abordate diverse aspecte ce țin de utilizarea durabilă a resurselor naturale, restabilirea prin împădurire a terenurilor degradate, dar și noi tipuri de management a domeniului silvic.
Pădurile Republicii Moldova sunt resurse naturale importante, strategice. Prin diversitatea lor structurală şi funcţională ele se impun ca cele mai valoroase asociaţii de vegetaţie naturală şi pretind la o gospodărire complexă şi unitară, în strânsă legătură cu alte resurse naturale, constituind una din principalele bogăţii naturale regenerabile. În cazul unui sistem raţional de gospodărire, pădurea poate oferi permanent beneficii economice constante, fără ca aceasta să-şi deminueze funcţionalitatea ecologică.
”Protecţia pădurilor ar putea ajuta umanitatea să-şi realizeze cele mai ambiţioase planuri: reducerea sărăciei, stoparea încălzirii climatice şi dezvoltarea durabilă. Astfel, pădurea are un rol indispensabil pentru viata de zi cu zi, asigură aerul, mâncarea, apa şi chiar medicamentele de care are nevoie omul, sprijină diversitatea biologica, reţine dioxidul de carbon, având un rol esenţial în modificarea climei. Pădurea este, totuși, un sistem dinamic, fiind în continuă schimbare ca răspuns la condițiile mediului și factorilor de deranj. Există însă și limite când pădurea nu poate să se restabilească de la schimbările de mediu, atunci ea dispare ca ecosistem. Menținerea echilibrului dintre durabilitatea pădurii și producția unui spectru larg de bunuri și servicii este o adevărată provocare pentru deținătorii de terenuri silvice”, a declarat Iuliana Cantaragiu.
Pentru perioada anilor 2022-2031, Republica Moldova își asumă extinderea suprafețelor împădurire/reîmpădurire pe o suprafață de 100,000 ha și să planteze circa 500 mln puieți forestieri. Implementarea acestor pot avea succes numai în cazul în care diferiții actori implicați își pun în comun cunoștințele și experiența în abordarea unor astfel de ecosisteme complexe cum sunt pădurile.
În cadrul discuției un alt aspect l-a constituit modalitatea de aprovizionare cu lemne de foc a populației din mediul rural, pentru încălzire în sezonul de iarnă 2022-2023. Astfel, ministra Mediului, a reiterat că procurarea masei lemnoase se va putea face la toate ocoalele silvice din țară la prețul stabilit de stat, însă acesta nu conține servicii de încărcare și transportare. Pentru ca prețul lemnului să nu crească, Guvernul susține că a subvenționat Agenția Moldsilva cu peste 64 de milioane de lei.
Pădurarii au mai pus în discuție necesitatea revizuirii cadrului normativ în ceea ce privește angajarea și remunerarea zilierilor pentru muncile sezoniere. Lipsa acestora dar și utilajul învechit fizic și moral se răsfrânge în mod direct asupra volumuluii dar și a calității lucrărilor efectuate.
Până la moment, Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a întreprins vizite de lucru la întreprinderile silvice din Chișinău, Bălți, Strășeni, Călărași, Ungheni, Nisporeni, Cahul, Iargara, Soroca, Șoldănești, Ungheni, Edineț. Întâlnirile cu lucrătorii din domeniul silvic va oferi o viziune mai durabilă pentru viitorul pădurilor țării noastre.