O armată puternică și bine echipată oferă țării încredere în forțele proprii, libertate de acțiune și opțiuni strategice, în caz de pericol. O armată puternică susține sentimentul de patriotism și consolidează cetățenii în momentele dificile care amenință existența țării. Prin urmare, este datoria noastră să construim o armată modernă, profesionistă, bine echipată și capabilă să facă față provocărilor.
Declarația a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forțelor Armate, Maia Sandu, în cadrul ceremoniei oficiale dedicate aniversării a 31-a de la crearea Armatei Naționale.
La rândul său, ministrul Apărării a felicitat întregul efectiv al Armatei Naționale, menționând că de-a lungul anilor, instituția de apărare a trecut prin perioade dificile, dar și printr-o serie de transformări și reforme, care au avut ca scop transformarea Armatei Naționale și ajustarea ei la situația actuală de securitate națională și regională.
„Astăzi, tindem să ne consolidăm securitatea națională, stabilitatea și reziliența în fața oricăror provocări. Iar acest lucru este posibil prin crearea unei armate moderne, în stare să apere cetățenii de orice amenințare la adresa statului nostru. În acest context, contăm și mai mult pe sprijinul partenerilor noștri, al veteranilor, al societăţii civile şi tuturor cetăţenilor care-şi doresc ca Republica Moldova să aibă o armată dotată, conform standardelor internaționale, capabilă să-şi îndeplinească misiunile interne şi angajamentele externe”, a spus ministrul Nosatîi.
În cadrul evenimentului, în semn de apreciere a performanțelor în serviciu, un grup de militari și angajați civili a primit distincții de stat și ale Armatei Naționale, dar și diplome de onoare ale Președinției, Parlamentului și Guvernului.
Tot astăzi, tradițional, conducerea Ministerului Apărării și Marelui Stat Major, corpul de atașați militari acreditați pentru țara noastră, dar și militari din subdiviziunile Armatei Naționale, au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate” din capitală.
În același timp, Orchestra Prezidențială a Republicii Moldova a susținut un concert în grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfînt”.
De menționat că activităţi festive, prilejuite de Ziua Armatei Naţionale, au fost organizate și în unitățile din garnizoanele Bălţi, Cahul, Căușeni și Ungheni.
Armata Naţională a fost creată la 3 septembrie 1991, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova.