Grupul de lucru privind asigurarea funcționalității UTA Găgăuzia s-a întrunit în ședințe formale în regim online. În cadrul sesiunilor de lucru au participat membrii Grupului: deputați ai Parlamentului Republicii Moldova și Adunării Populare a Găgăuziei, reprezentanții ambasadei Suediei la Chișinău și experți ai Organizației Inițiativa privind gestionarea crizelor (CMI).
În cadrul ședințelor din data de 9 și 16 martie a fost prezentat Raportul de activitate al Grupului de lucru pentru asigurarea funcționalității unității teritoriale autonome Găgăuzia și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia pentru anul 2020. În pofida perioadei pandemice dificile, pe parcursul anului 2020 au avut loc ședințele oficiale și informale ale Grupului de Lucru, dar și sesiuni de instruire realizate de experții internaționali.
La fel, în anul de raportare 2020, Parlamentul a adoptat două legi restante cu privire la Administrația Publică Locală și organizarea administrației teritoriale. Totodată, au fost ajustate la noile rigori proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 218/2010 privind protejarea patrimoniului arheologic și proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.1530/1993 privind ocrotirea monumentelor. De asemenea, a fost organizată o conferință cu reprezentanții OSCE și reprezentanții Grupului de lucru, întru definitivarea subiectelor care au fost abordate în cadrul conferinței-dialog de nivel înalt ”Funcționarea autonomiei ca strategie pentru guvernanța incluzivă: practica internațională și experiența Republicii Moldova”.
În cadrul ultimilor două ședințe au fost aprobate prin consens larg modificările Legii nr. 135/2003 privind meșteșugurile artistice populare în vederea atribuirii autorităților din UTA Găgăuzia de a reglementa prin lege locală specificul activității în domeniul meșteșugurilor artistice populare din UTA Găgăuzia.
De asemenea, a fost adoptată legea pentru modificarea Legii nr. 228/2010 cu privire la protecția plantelor și la carantina fitosanitară. Astfel, autoritățile din UTA Găgăuzia vor fi incluse în sistemul autorităților responsabile de promovarea politicii unice de stat în domeniul fitosanitar pe teritoriul UTA Găgăuzia.
A fost propus spre discuție și demersul ca membrii bordurilor decizionale ale Fondul Ecologic, Fondul de Eficiență Energetică și Fondul de Investiții Sociale din Moldova să fie incluși și reprezentanți din partea UTA Găgăuziei. Urmare a discuțiilor, a fost lansată propunerea de a înainta un demers cu titlu de recomandare către Guvern pentru a considera ajustarea bordurilor decizionale cu reprezentanți ai administrației publice locale și UTA Găgăuziei.
”Consider că includerea colegilor în aceste fonduri doar va contribui la consolidarea dialogului, la îmbunătățirea relațiilor instituționale și va îmbunătăți în final serviciile sociale care sunt prestate pe întreg teritoriul țării, inclusiv și în autonomia Găgăuză”, a menționat Copreședintele Grupului de lucru din partea Parlamentului Vlad Batrîncea.
La rândul său, Copreședintele Grupului din partea Adunării Populare a Găgăuziei Gheorghii Leiciu a menționat: ”Atunci când este dialog sunt și rezultate. Această practică va contribui la apropierea centrului și a autonomiei în ceea ce privește coordonarea proiectelor de dezvoltare regională și respectiv îmbunătățirea calității vieții oamenilor”.
În perioada următoare, membrii delegați ai fracțiunilor parlamentare și reprezentanții Adunării Populare a UTA Găgăuzia vor continua să se întrunească în ședințe de lucru. Deputații urmează să voteze agenda de lucru pentru anul 2021.
Dialogul dintre deputați ai Parlamentului și ai Adunării Populare a Găgăuziei este facilitat de către CMI în cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia” finanțat de Suedia. CMI este o organizație non-profit, fondată de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, ex-președintele Finlandei Martti Ahtisaari în 2000. Eforturile organizației sunt îndreptate spre prevenirea și soluționarea conflictelor și menținerea unei păci durabile.
Grupul de lucru a fost creat în noiembrie 2015 la inițiativa Președintelui Parlamentului cu scopul de a îmbunătăți funcționarea autonomiei găgăuze în cadrul constituțional al Republicii Moldova, având la bază Legea privind statutul special al Găgăuziei din anul 1994. Grupul este compus din deputați ai Parlamentului RM și ai Adunării Populare a Găgăuziei.
Dina Roșca