A avut loc a treia ședință a Comitetului de coordonare al Proiectului „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova, respectiv birourile vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești”. Reuniunea a întrunit reprezentanți ai Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Agenției Naționale de Administrare Fiscală din România, Direcțiilor Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași și respectiv Galați.
Scopul ședinței a fost prezentarea informațiilor relevante despre stadiul proiectului, analiza riscurilor identificate și măsurile de remediere a acestora, dar și stabilirea acțiunilor ce urmează a fi întreprinse în continuare.
Proiectul este de o importanță strategică pentru dezvoltarea zonei de frontieră moldo-română și își propune creșterea eficienței structurilor vamale, prin îmbunătățirea controlului și fluidizarea continuă a traficului transfrontalier, astfel încât călătorii să beneficieze de siguranță și confort la nivel european atunci când traversează frontiera.
În acest proiect, mai mulți angajați vamali vor fi instruiți pentru utilizarea echipamentului de control nedistructiv, echipament absolut necesar în condițiile în care Leușeni, Sculeni și Giurgiulești reprezintă cele mai tranzitate puncte de trecere la granița de vest a țării.
În prezent, la Leușeni sunt efectuate lucrări de modernizare a clădirii administrative, lucrări de construcție a pavilioanelor și a copertinelor, sunt reabilitate sistemele de alimentare cu apă și canalizare, urmând să fie reabilitate căile de acces, precum și sistemele de iluminat și semnalizare.
La Giurgiulești a fost finisată construcția platformei de scanare, a peretelui de protecție radiologică și lucrările de reabilitare a drumului din zona postului vamal, fiind în proces de construcție sistemul de evacuare a apelor pluviale, în vederea evitării inundațiilor.
Postul Vamal Sculeni va beneficia de circa 70% din fondurile alocate Republicii Moldova în cadrul proiectului. Ca rezultat vom obține modernizarea clădirii administrative, construcția pavilioanelor, majorarea numărului pistelor de control vamal, construcția platformei de scanare și a peretelui de protecție, reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, reabilitarea căilor de acces, precum și sisteme de iluminat și semnalizare modernizate.
Postul Vamal Sculeni va beneficia de circa 70% din fondurile alocate Republicii Moldova în cadrul proiectului. Ca rezultat vom obține modernizarea clădirii administrative, construcția pavilioanelor, majorarea numărului pistelor de control vamal, construcția platformei de scanare și a peretelui de protecție, reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, reabilitarea căilor de acces, precum și sisteme de iluminat și semnalizare modernizate. Licitația pentru achiziția lucrărilor de construcție urmează a fi relansată.
Notă: Perioada de implementare a proiectului este de 36 luni (începând cu luna iunie 2019), cu o valoare totală de 10 000 000,00 euro, fiind finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova. Bugetul proiectului pentru Republica Moldova constituie 5 milioane euro, dintre care 3.214 milioane euro reprezintă grantul acordat Republicii Moldova de UE, iar 1.786 milioane euro constituie contribuția Guvernului RM.
Cristina Pendea