Un caz de corupere activă, denunțat de polițiștii de frontieră și alte patru incidente privind deținerea actelor falsificate sunt rezultatele activității în 24 de ore, consemnate în punctul de trecere a frontierei Cahul, transmite PROVINCIAL.
Un șofer de microbuz, fără documentul ce-i permite transportarea coletelor, a încercat să corupă un polițist de frontieră, ca ultimul să-și îndeplinească necorespunzător obligațiunile de serviciu. În cadrul controlului trecerii frontierei de stat acesta a înmânat actele de călătorie, dar și bani. Angajatul Poliției de Frontieră a exclus orice tentativă de a lua mită, raportând cazul pentru a fi luate măsurile legale ce se impun. Documentat este un cetățean moldovean, care urma să ajungă în Finlanda.
La alți patru conaționali au fost ridicate o carte de identitate românească, două permise de conducere românești și un certificat al testului RT-PCR Covid-19, pe motiv că prezentau semne clare de falsificare.
Într-un caz este cercetat șoferul unui autocar de pe ruta Moldova-Italia. În timpul controlului suplimentar, efectuat în baza analizei de risc, bărbatul a prezentat un plic numerotat, declarând că l-ar fi preluat de la centrul de colectare a firmei transportatoare. La analiza conținutului, polițiștii de frontieră au depistat o carte de identitate, care ar fi eliberată de autoritățile române pe numele unei persoane străine. În cadrul verificării amânunțite s-a confirmat prezența indicilor de falsificare.
Un locuitor al raionului Cahul, în vârstă de 36 de ani este documentat după ce a prezentat certificatul testului RT PCR Covid-19 falsificat. Acesta era în calitate de pasager al autocarului R.Moldova-Franța. Audiat, tânărul a recunoscut că prin intermediul unei persoane a făcut rost de document, achitând o sumă de 500 de lei.
În baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au supus unui control mai amănunțit un alt pasager din același autocar, un moldovean de 31 de ani, originar din raionul Ialoveni. În portmoneul personal al bărbatului a fost descoperit un permis de conducere românesc, emis cu datele de identitate ale posesorului, care la fel prezenta semne de falsificare. Tânărul a declarat că ar fi obținut permisul peste hotare și pentru care ar fi achitat suma de 200 de euro. Totodată, la verificarea bagajelor personale, polițiștii de frontieră au găsit, ascuns printre lucruri, un dispozitiv artizanal utilizat pentru consumul de substanțe narcotice sau psihotrope. În acest sens, a fost inițiat și un proces penal, conform art. 217, al.2 Cod Penal al RM.
Încheie șirul ilegalităților un tânăr din raionul Ștefan-Vodă, prezentat în PTF Cahul ca pasager al unui autocar cu ruta Moldova – Marea Britanie. Asupra acestuia, polițiștii de frontieră au depistat un permis de conducere românesc, cu indici de falsificare. Și de această dată, în portmoneul pasagerului de 27 de ani a fost depistat documentul. Tânărul a mărturisit că și-ar fi perfectat actul acum doi ani în Franța. Pentru a face rost de un act ce corespunde cerințelor europene, ca ulterior ușor să se angajeze la muncă, tânărul ar fi apelat la serviciile unui intermediar, ultimul i-a perfectat actul contra sumei de 200 de euro.
În toate cazurile, actele cu indici de falsificare au fost ridicate, iar în dependență de rezultatul expertizei vor fi luate măsurile legale ce se impun.
Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.