Locatarii blocurilor multietajate vor beneficia de o distribuție orizontală a căldurii, iar blocurile vor fi dotate cu contoare individuale pentru a avea un control mai eficient asupra consumului de energie termică.
Parlamentul a aprobat astăzi o serie de modificări legislative în domeniul energiei termice, care vor permite reconstrucția sistemelor interne de distribuție a agentului termic, dar și prevăd conectarea obligatorie a clădirilor instituțiilor publice și blocurilor multietajate noi la sistemele centralizate de alimentare cu energie termică (SACET), care vor fi dezvoltate și eficientizate, ceea ce va contribui la consolidarea infrastructurii energetice a țării.
Aceste modificări au ca scop dezvoltarea și eficientizarea sistemelor centralizate de alimentare cu căldură și utilizarea soluțiilor moderne de cogenerare de înaltă eficiență. SA Termoelectrica și CET-Nord vor putea investi în reconstrucția sistemelor interne ale blocurilor și contoare individuale la apartamente.
Proiectul de lege va permite eficientizarea semnificativă a consumului de energie, iar prin dotarea fiecărui apartament cu contoare individuale, locatarii vor avea posibilitatea de a plăti strict pentru energia consumată.
„O modificare importantă introdusă în proiectul de lege este posibilitatea unităților termoenergetice de a investi în reconstrucția sistemelor interne, în special trecerea de la distribuția pe verticală la distribuția pe orizontală și dotarea cu contoare individuale a fiecărui apartament, prin acordarea dreptului de stabilire prin acordul părților a punctului de delimitare”, a declarat Secretarul de Stat, Constantin Borosan, în plenul Parlamentului.
Un alt aspect important al acestui proiect legislativ este crearea de zone unitare de alimentare cu energie termică, pentru care autoritățile administrației publice locale vor stabili obligația de conectare exclusivă la SACET a consumatorilor din raza respectivelor zone. De asemenea, deconectarea consumatorilor va fi interzisă, cu excepția cazurilor în care sursele de energie regenerabilă acoperă complet consumul de energie termică.
Legea modificată mai prevede obligația unităților termoenergetice de a valorifica deșeurile și energia regenerabilă, promovând în același timp stocarea energiei.
În conformitate cu planul de acțiuni al Guvernului, acest proiect vine în susținerea eficientizării energetice, astfel se încadrează în cele 20 de acțiuni Guvernamentale din Planul Național „Construim Moldova Europeană”, prin eficientizare energetică a clădirilor, în particular consumul rațional de resurse energetice.
Proiectul va contribui, de asemenea, la dezvoltarea infrastructurii energetice din Moldova, oferind consumatorilor un control mai mare asupra consumului de energie și reducând costurile aferente agentului termic.
De menționat că pentru modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău vor fi investiți 326 milioane de euro.
Recent a fost ratificat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind realizarea Proiectului „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău”.
Acesta prevede o modernizare esențială a sistemului de termoficare din Chișinău, prin instalarea a 2.510 Puncte Termice Individuale, trecerea a 1.665 de blocuri de locuințe la un sistem de distribuție orizontală a agentului termic, realizarea a 57 de proiecte-pilot de termoizolare a blocurilor selectate, reabilitarea rețelelor termice primare și construcția a două stații de pompare.