Grupul de Acțiune Locală „Plaiul Codrilor” a lansat procesul-pilot de instituire a primei Organizații de Management al Destinației în centrul țării.
Grupurile de Acțiune Locală (GAL) sunt parteneriate instituționalizate dintre sectoarele public, civic și antreprenorial cu un potențial vădit în implementarea proiectelor și promovarea turismului la nivel local și regional. Cu o acoperire de peste 50% din teritoriul țării și cu ajutorul unui instrument de monetizare a elementelor definitorii unei destinații turistice, GAL-urile oferă o platformă optimă pentru crearea Organizației de Management al Destinației (OMD) și valorificarea potențialului turistic al Republicii Moldova.
Pe 16 octombrie 2024, GAL-ul „Plaiul Codrilor” în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Fundația poloneză Solidarity Fund PL în Moldova au lansat procesul-pilot de instituire a OMD pe platforma GAL. În cadrul parteneriatului, instituțiile vor colabora la elaborarea unui plan de acțiuni pentru a realiza politica de marketing și gestionare a componentelor destinației.
Prin crearea OMD-ului, GAL-ul „Plaiul Codrilor” va valorifica potențialul turistic din centrul țării, promovând locurile cu semnificație culturală, mediul ospitalier și activitățile de agrement. OMD-ul va cuprinde peste 15 obiective turistice, inclusiv pensiuni, ateliere culinare și de meșteșugărit, vinării, muzee, complexe de odihnă, ansambluri etnofolclorice și rezervația Codrii. În perioada următoare, GAL-ul va lucra la elaborarea unei strategii de dezvoltare și marketing a destinației turistice.
Prezent la ședință, secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, a subliniat angajamentul instituției de a promova un dialog deschis între sectorul public și cel privat, în scopul creării, instituționalizării, și dezvoltării Organizațiilor de Management a Destinațiilor în Moldova: „OMD-urile sunt indispensabile în procesul de dezvoltare și promovare a turismului, atât la nivel local, cât și regional, având un rol important în crearea de produse și consolidarea actorilor la nivel de destinații”.
„Pe lângă această iniţiativă, care ţine mai mult de zona de marketing, de promovare a destinaţiei, prin programele Guvernului venim şi cu suport financiar pentru dezvoltare de afaceri. Guvernul are programele prin ODA, pe dezvoltarea turismului rural, dar sunt şi alte programe care oferă suport financiar, avem programele care sunt implementare prin AIPA.” – a specificat oficialul.
La eveniment au participat și partenerii de dezvoltare, printre care USAID, care susține pilotarea OMD-ului ca un model european de dezvoltare a turismului, iar GAL-urile ca exemple vii ale participării democratice a cetățenilor. Peste 50 de reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și membri ai turismului local din regiune – s-au alăturat evenimentului.
Lansarea procesului-pilot de instituire a OMD Plaiul Codrilor este cofinanțat de către USAID și Polish Aid în cadrul Fondului de Dezvoltare Tematică „Inovatorii 3.0”, al proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală”, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova.