Școala de afaceri pentru sectorul creativ își propune să ajute antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului care au idei inedite să lanseze o afacere, iar pe cei care deja dețin o afacere în domeniu – să depășească criza pandemică și să-și sporească potențialul.
Școala a fost lansată de Asociația Industriilor Creative din Tiraspol, în parteneriat cu Asociația Companiilor Creative din Moldova (COR) și Agenția pentru Inovare și Dezvoltare, cu sprijinul Suediei și PNUD în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).
„Am creat cursuri accesibile în limba rusă despre antreprenoriatul urban, adunând cunoștințele teoretice și instrumentele practice. Vă vom ajuta să treceți de la identificarea unei idei la crearea propriei afaceri. Școala va oferi cunoștințe teoretice, însă accentul principal va fi pus pe instrumente practice”, a spus Olesea Lungu, directoarea Asociației Industriilor Creative din stânga Nistrului, în cadrul ceremoniei de lansare a școlii, desfășurată pe 28 mai 2021.
„Deoarece un aspect important al cooperării noastre este de a crește potențialul de export, unul din obiectivele principale ale școlii este de a ajuta micile întreprinderi creative să acceadă pe noi piețe de desfacere și să-și realizeze pe deplin potențialul. În acest scop, am invitat mai mulți experți valoroși, care vor îndruma studenții noștri”, a menționat Viorica Cerbușca, directoarea Centrului pentru Industrii Creative „ArtCor”.
„Școala industriilor creative răspunde necesităților antreprenorilor din sector și tendințelor actuale de pe piața locală și cea globală pentru produse și servicii creative. Inițiativa se bazează pe un exercițiu complex de cartografiere a potențialului de dezvoltare a sectorului industriilor creative de pe malul stâng și propune soluții practice de dezvoltare a sectorului, care va rezulta în formarea de noi parteneriate între afacerile de pe ambele maluri și partenerii străini și crearea de noi locuri de muncă, îndeosebi pentru femei și tineri”, a menționat Natalia Iachimov, coordonatoare de proiect la PNUD Moldova.
Primul curs de instruire va avea loc online în perioada 4 iunie – 6 august 2021 și va aborda mai multe subiecte, printre care managementul timpului și eficacitatea personală, instrumente eficiente de management, planificare financiară și de afaceri, marketing digital, vânzări și negocieri etc. Mai multe informații despre cursul de instruire și formatori pot fi găsite pe site-ul https://school.creativity.md/. După finalizarea programului de instruire, membrii asociației vor putea beneficia de asistență în marketing și digitalizarea afacerii.
Cristina Pendea