La 2 decembrie curent s-a desfășurat ședința ordinară a Consiliului raional, la care au fost prezenți toți 33 consilieri. De altfel, la ședință au participat: președintele raionului, dl Ștefan Paniș, vicepreședinții raionului, Gheorghe Gancear, Alim Afonin și Valeriu Ceapa, șefii direcțiilor, secțiilor și serviciilor Consiliului raional. Tradițional, în debutul ședinței au fost onorate simbolurile de stat ale Republicii Moldova, informează PROVINCIAL cu referire la un comunicat de presă.
Președintele ședinței, dra Carolina Solomca, a pus la vot ordinea de zi în care au fost incluse 35 subiecte.
La sedință a fost prezentată informația despre Hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 60 din 12 octombrie 2021, prin care a fost atribuit mandatulul de consilier raional dnei Voleanschi Galina, candidat supleant de pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova.
Despre totalurile anului agricol 2021 şi sarcinile pentru anul 2022 a prezentat informaţia dl Veaceslav Tocan, șef al Direcției Agricultură și Alimentație. Dumnealui a menționat că, grație dedicației și profesionalismului agricultorilor din raion, rezultatele sânt îmbucurătoare. În anul agricol 2021, la culturile cerealiere și leguminoase, de pe suprafața de 19270 ha de cerealiere s-a recoltat 92683 tone de producție, recolta medie fiind de 4,81 tone/ha. De pe suprafața de 3343 ha de rapiță s-au recoltat 9964 tone de semințe, recolta medie fiind de 2,98 tone/ha. În total, sectorul agricol al raionului la culturile agricole din prima grupă a obținut un volum de producție agricolă de 102647 tone de pe suprafața totală de 22613 ha. Porumbul a ocupat suprafața de 15738 ha, până la momentul actual productivitatea unui hectar este de aproximativ 7,86 tone. Se preconizează ca la finele recoltării să se atingă nivelul producției globale de 123700 tone. Floarea-soarelui a ocupat o suprafață de 17595,98 ha, recolta fiind de 47858,07 tone cu un randament de 2,72 t/ha.
În raion sunt 1900 hectare de plantații pomicole, majoritatea fiind de tip intensiv și superintensiv. În anul curent au fost recoltate 12819 tone de fructe de diferite specii, dintre care mărul alcătuiește 10804 tone sau 84,28% din volumul total produs.
În scopul asigurării calității procesului educațional la nivel de raion, dna Diana Pantaz, șef al Direcției Generale Educație, a propus spre adoptare Regulamentul de activitate și componența nominală a Consiliului Consultativ al Direcției Generale Educație.
Pentru organizarea luării în evidenţa militară a tinerilor, evaluarea sub aspect cantitativ şi calitativ a contingentului de cetăţeni, care urmează să fie încorporaţi în serviciul militar în termen, selectarea recruţilor apţi pentru îndeplinirea serviciului militar şi repartizarea lor prealabilă pe genuri de arme, ulterior cu încorporarea în serviciul militar în termen, serviciul militar cu termen redus şi cel civil, au fost aprobate deciziile ,,Cu privire la dispunerea măsurilor pentru luarea în evidenţă militară a tinerilor, anul naşterii 2006” și „Cu privire la dispunerea măsurilor pentru încorporarea tinerilor în serviciul militar în termen, serviciul militar cu termen redus şi cel civil în anul 2022”.
Urmare a demersurilor ordonatorilor finanţaţi din bugetul raional, demersurile instituţiilor medico-sanitare publice, autorităţilor locale de nivelul unu, au fost aprobate modificări în bugetul raional pe anul 2021 şi alocate mijloace financiare IMSP ,,Spitalul Raional Floreşti” – 921,5 mii lei, inclusiv: 461,5 mii lei pentru reparaţie şi 160,0 mii lei pentru dotarea cu mobilier şi inventar a Secţiei neurologie (blocul terapeutic) şi 300,0 mii lei pentru amenajarea teritotiului, ÎM ,,Centrul Stomatologic Raional Floreşti” – 120,0 mii lei pentru finalizarea reparaţiei pragului şi pantei la intrarea în instituţie, IMSP „Centrul de Sănătate Mărculeşti” – 80,0 mii lei pentru reparaţia capitală la OMF Prajila, bugetului s. Napadova – 200,0 mii lei pentru achitarea proiectului tehnic ,,Construcţia reţelelor de apeduct pentru aprovizionarea cu apă a populaţiei”, bugetului com. Prajila – 250,0 mii lei pentru achitarea contribuţiei la implementarea proiectului ,,Construcţia sistemului de aprovizionare cu apă potabilă în s. Prajila, bugetului com. Cuhureştii de Jos – 75,0 mii lei pentru procurarea şi instalarea jgheaburilor la Casa de Cultură din s. Cuhureştii de Jos, bugetului com. Iliciovca – 50,0 mii lei pentru reabilitarea liniei electrice pe străzi, bugetului s. Ciripcău – 390,0 mii lei pentru proiectarea şi montarea instalaţiei de racordare a energiei electrice la sistemul de apeduct, 36,0 mii lei pentru aprovizionarea cu apă şi dotarea cu plafoane electrice a Gimnaziului Rădulenii Vechi, 5,0 mii lei pentru procurarea pompei la Şcoala Primară Dumitreni, 150,0 mii lei Gimnaziului Prodăneşti pentru reparaţia capitală a sălii festive ș.a.
A fost pus în dezbateri și aprobat subiectul prioritar de pe ordinea de zi „Cu privire la aprobarea bugetului raional pe anul 2022”. Dna Svetlana Grîu a menţionat că veniturile bugetului s-au calculat în volum de 258034,4 mii lei. Resursele bugetului raional vor fi direcţionate la programe de performanţă de importanţă majoră, care vor permite soluţionarea sarcinilor stabilite.
Ţinînd cont de particularităţile generale şi de particularităţile specifice pentru fiecare domeniu, volumul cheltuielilor bugetului raional pe anul 2022 s-a estimat în sumă de 258034,4 mii lei. Astfel, grupa funţională „Servicii de stat cu destinaţie generală” însumează cheltuieli de 10535,9 mii lei. Pentru grupa funcțională „Apărarea Naţională” s-au estimat cheltuieli în valoare de 101,4 mii lei. La grupa funcţională „Servicii în domeniul economiei” se preconizează cheltuieli în sumă de de 19121,2 mii lei. La grupa funcţională „Ocrotirea Sănătăţii” sunt prevăzute resurse financiare în sumă de 3000,0 mii lei pentru reparaţia şi modernizarea instituţiilor medicale, a căror fondator este Consiliul raional. La grupa funcţională „Cultură, Sport, Tineret şi Turism” s-au estimat cheltuieli pentru funcţionarea instituţiilor subordonate, conform programelor de performanţă, în sumă de 10683,5 mii lei. Pentru grupa funcţională „Învăţămînt” au fost calculate resurse în valoare totală de 177555,3 mii lei. La grupa funcţională „Protecţia socială” au fost aprobate resurse în mărime de 37036,9 mii lei.
S-a aprobat şi Planul de repartizare a alocațiilor financiare pentru întreţinerea şi reparaţia drumurilor publice locale de interes raional pe anul 2022, taxele lunare pentru instruirea copiilor în Şcoala de Arte ,,Nicolae Sulac” şi Şcoala de Arte Plastice din or. Floreşti pentru anul 2022, devizul de chieltuieli pentru acţiunile culturale, sportive, de tineret și turistice.
Dl Nicolae Catruc, secretarul Consiliului raional, a prezentat consilierilor Programul de activitate al Consiliului raional Floreşti pentru anul 2022.
Dina Roșca