Ministerul Mediului în comun cu Unitatea de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului au organizat consultări publice cu referire la gestionarea locală a deșeurilor. Discuțiile au fost organizate joi, 7 iulie curent, în raionul Edineț, informează PROVINCIAL.
Potrivit unui comunicat, scopul consultărilor publice a fost de a asigura transparența în procesul decizional și comunicarea cu societatea civilă pe marginea problemelor comunitare, cu potențialii beneficiari ai sectorul privat și organizațiilor de mediu, precum și cu reprezentanții operatorului municipal în domeniul managementului deșeurilor solide. Participanții la discuții au analizat proiectul metodologiei de elaborare a programelor de gestionare locală a deșeurilor și proiectul regulamentului privind organizarea procedurii de autorizare a activităților de gestionare de export și tranzit al deșeurilor. Documentele au foat elaborate în cadrul proiectului „Îmbunătățirea cadrului instituțional și legal pentru managementul fluxului specific de deșeuri în Republica Moldova”.
Aceste acte oferă îndrumări metodologice pentru autoritățile publice locale în procesul de elaborare a Programului Local de Gestionare a Deșeurilor, respectiv, dezvoltarea și implementarea unui sistem de management integrat a deșeurilor în localitate. Documentele reprezentând și principalul instrument de planificare strategică a gestionării deșeurilor la nivel local.
„Documentele urmăresc să faciliteze procesul de planificare a managementului integrat al deșeurilor prin combinarea priorităților naționale și a celor mai bune practici internaționale în sectorul deșeurilor. Îndrumările sunt relevante pentru orice nivel de dezvoltare al sectorului de management al deșeurilor, precum și pentru a asigura tranziția de la un management nesustenabil (linear) al deșeurilor la un mai durabil (circular). Programul Local de Gestionare a Deșeurilor oferă informații pentru a lua decizii importante în procesul de gestionare a deșeurilor (ex. prevenirea deșeurilor, reutilizarea materialelor, reciclarea și gestionarea deșeurilor menajere periculoase), respectiv, îmbunătățirea practicilor existente de gestionare a deșeurilor. Deciziile cheie pe care le poate aborda comunitatea în procesul de planificare includ: importanța reducerii deșeurilor, în comparație cu alte priorități de gestionare a deșeurilor solide; oportunitățile care reies din reducerea deșeurilor; tipul de deșeu reciclat; sistemul de colectare a deșeurilor; sistemul de eliminare; costurile prezente, viitoare ale PLGD, inclusiv, resursele necesare localităților și care din ele sunt disponibile pentru a-și implementa Programul local”, a precizat Aurelia Bahnaru, autorul documentului.
Consultările publice au fost organizate în cadrul proiectului „Îmbunătățirea cadrului instituțional și legal pentru gestionarea specifică a unor fluxuri de deșeuri în Republica Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (GIZ).