La Chișinău a avut loc Adunarea Generală a Asociației Moldova Fruct, unde au fost discutate dificultățile întâmpinate de asociație în contextul crizelor, impactul războiului din Ucraina asupra activităților asociației, aspecte legate de prețurile la energie și fertilizanți, activitatea din 2023 și obiectivele pentru 2024, analiza costurilor de producție și succesele la exportul de fructe.
Prezent la eveniment, vicepremierul Vladimir Bolea a subliniat rolul asociației în oferirea oportunităților și sprijinului fermierilor pentru a exporta, a forma loturi de marfă și a accesa piețe internaționale: „Eu văd rezultatele asociațiilor de profil. Nu Ministerul Agriculturii a exportat prune în 2023, ci agricultorii asociați au exportat prune și au luat locul I în Europa. Era posibil oare, în 2023, să fi exportat atâta prună dacă nu exista Asociația Moldova Fruct?! Nici în vis! Acest model de funcționare este unicul, din punct de vedere al asociațiilor profesionale, care are viitor.”
Președintele organizației, Vitalie Gorincioi, a prezentat activitatea desfășurată de Consiliu în perioada anilor 2020-2023: „În ultimii patru ani Asociația și-a desfășurat activitatea în condiții de multiple crize și șocuri la nivel global cu impact direct asupra fiecărui membru al asociației. Dacă la Adunarea din 20 aprilie 2022 discutam despre războiul din Ucraina și perturbarea căilor de logistică, atunci în lunile care au urmat, ne-am confruntat cu explozia prețurilor la energie și fertilizanți, seceta severă și embargoul rusesc.”
Rezultatele și eforturile Consiliului de Administrare al asociației în gestionarea provocărilor au primit o apreciere pozitivă din partea membrilor Moldova Fruct. Așadar, atât Președintele Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi, cât și membrii Consiliului de Administrare au fost realeși pentru următorul mandat.
În premieră, au fost aleși și trei vicepreședinți ai asociației pe diferite direcții de dezvoltare. Astfel, Constantin Furculiță este vicepreședinte pe subvenționare și investiții, Vitalie Obrijanu – responsabil de piețele de desfacere și procedurile de export și Mariana Pîslaru – responsabilă de sustenabilitatea sectorului.
Asociația Moldova Fruct reprezintă interesele a circa 200 de producătorilor, exportatorilor și procesatorilor de fructe din Moldova. Unul dintre scopurile principale ale organizației este promovarea și dezvoltarea întreg sectorului horticol din Moldova, facilitând colaborarea între pomicultori și implementând inițiative pentru creșterea competitivității și a sustenabilității industriei fructelor.