Pe 7 februarie 2023, la Biblioteca Municipală „Eugeniu Coşeriu” Bălți, a avut loc inaugurarea Centrului „Spaţiul sigur pentru femei şi copii”, eveniment organizat în cadrul Proiectului naţional „Bibliotecile aduc schimbarea în comunitate în timpul crizei refugiaţilor”.
Potrivit Primăriei, bibliotecari din 10 localităţi ale ţării au organizat activităţi de informare şi susţinere a refugiatelor din Ucraina, iar bibliotecile au creat spaţii prietenoase pentru femeile şi fetele refugiate şi cele din localităţile care le-au găzduit.
Centrul de Drept al Femeilor a lansat proiectul „Bibliotecile aduc schimbarea în comunitate în timpul crizei refugiaților” în cadrul căruia bibliotecarele din Republica Moldova și-au consolidat abilitățile pentru a oferi sprijin refugiatelor în parteneriat cu alți specialiști. Aceștia au oferit servicii de incluziune și integrare a refugiatelor și membrelor comunităților locale.
“Activitățile au avut loc în cadrul unor sesiuni de informare și dezvoltare în biblioteci în cadrul cărora s-a făcut un schimb de experiență pentru o mai bună integrare a refugiatelor. Proiectul prevede și participarea activă a copiilor care au fost implicați în jocuri și ateliere de creație în spații special amenajate în biblioteci – Ludoteci și Youth Corners. În activități au fost implicate femei și fete localnice pentru a contribui direct la integrarea refugiatelor.
Un rol aparte a fost rezervat sesiunilor de sprijin psihologic în grup pentru femeile victime ale violenței domestice și pe bază de gen, iar la cerere acestea vor beneficia de consultații individuale și asistență specializată,” spune Primăria Bălți.
Din Raportul Bibliotecii pentru anul 2022:
Proiectul Internațional „Bibliotecile aduc schimbarea în comunitate în timpul crizei refugiaților” – proiect implementat de ONG Centrul de Drept al Femeilor în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, cu suportul ONG Comitetului Internațional de Salvare (IRC ).
În cadrul proiectului a fost creat un Spațiu sigur și prietenos refugiaților din Ucraina, acesta fiind dotat cu mobilier modern și funcțional în valoare de 35990 lei, echipament tehnic în valoare de 52072 lei 02 bani și resurse informaționale (cărți și jocuri de societate) în valoare de 30964 lei 30 bani. Valoarea totală a donațiilor din proiectul dat a fost de 119026 lei 32 bani.
În cadrul proiectului au fost organizate 20 de activități. Numărul de participanți refugiați din Ucraina este de 220.