E frig. Termometrul de afară înregistrează 5 grade cu plus. În apropiere de Nistru descoperim unicul traseu de karting din regiune. În orașul Grigoriopol din stânga Nistrului își dau întâlnire entuziaștii, dar și profesioniștii care conduc mașinile de karting.
Datorită unui număr în creștere a celor care-și doresc să practice acest tip de sport, în 2022 la Grigoriopol a fost deschisă prima școală de karting. Circuitul pentru întrecerile sportive este o reminiscență veche, așa că a fost nevoie de investiții pentru a reanima traseul.
„La început a fost complicat, pentru că a trebuit să asfaltăm circuitul, fiind deja impracticabil. Ulterior am avut nevoie de o clădire în care să ținem mașinile și să organizăm lecții teoretice pentru elevii școlii noastre, inclusiv să fie dotată cu obiecte sanitare. Acum urmează să dotăm sălile de clasă cu mobilier, o tablă interactivă, televizor etc.”, relatează Serghei Piskun, directorul școlii de karting din Grigoriopol.
Datorită susținerii oferite prin intermediul programului Uniunii Europene (UE) „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova, au fost efectuate lucrări interne de amenajare și au fost procurate boxe moderne în care să fie păstrate mașinile de karting, precum și au fost dotate vestiarele și blocurile sanitare. Costurile investițiilor UE pentru modernizarea școlii de karting sunt de 116 mii de euro.
„Investim mult în educația copiilor – cei mai mici sau novicii care vin fac mai întâi cunoștință cu mașina de karting, au lecții teoretice, apoi se antrenează pe traseu. Abia mai târziu trec în echipa de juniori sau profesioniști, în funcție de calificarea pe care o obțin. La fel de importantă este și tehnica securității – fiecare elev al școlii are și propriul echipament – cască, mănuși și costum”, explică Serghei Piskun.
Ivan și Maxim sunt printre cei mai mici elevi ai școlii de karting. Atunci când urcă în mașini, ei spun că simt că sunt pe picior de egalitate cu colegii lor mai mari, dar instructorul le reamintește despre reguli și securitate pe traseu și că ei, fiind mai mici, trebuie să reducă viteza.
„Tata insistase să merg la kayaking, dar nu-mi reușea acolo, mereu mă răsturnam și am renunțat. La karting am venit și m-am înscris singur. Îmi place că pe lângă faptul că merg absolut gratuit, am învățat și regulile de depășire, mai ales când avem viteză”, spune Ivan Vidrașco, 8 ani.
„Îmi place să fiu pe traseu, îmi place să merg și cel mai mult manevra ‘ochi de ac’”, spune Maxim Smirnov, 9 ani.
„El și-a dorit de mic copil să se antreneze și să meargă cu aceste mașini. Asta a fost alegerea lui și noi l-am susținut și o vom face și în continuare. Ne dorim să crească mare și să participe și la competiții”, spune mama lui Maxim, Olga Smirnova.
Traseul e inima oricărui kartodrom, iar circuitul din Grigoriopol are o lungime de 1080 de metri, ceea ce permite organizarea competițiilor sportive pentru automobiliștii profesioniști de pe ambele maluri ale râului Nistru, și nu doar.
Dar, pe lângă traseu, e nevoie și de alte facilități, mai ales atunci când sunt organizate campionate.
„Susținerea partenerilor de dezvoltare a fost ca un impuls pentru noi ca să ne dezvoltăm. Investim în continuare pentru a avea un traseu, un circuit sigur de karting”, afirmă Serghei Piskun, directorul școlii de karting din Grigoriopol.
Tribuna pentru spectatori este în proces de construcție. Mai urmează a fi amenajate sala pentru arbitraj, zona pentru echipa tehnică și o sală medicală.
Școala este frecventată atât de fete, cât și de băieți. Cei mai mici elevi au 5-6 ani.
Ana vine la școala de karting de un an și jumătate, iar la ultima competiție a luat primul loc, la categoria destinată fetelor.
„Anterior nu am mai avut experiență de condus mașini. Eram în căutarea unor activități care să-mi aducă mai multă adrenalină, senzații noi și am decis să vin aici. Mi-a plăcut din prima”, spune Ana Nirșa, 16 ani.
O altă elevă este Ecaterina Morosevici, 15 ani. „Îmi aduc aminte și acum de prima lecție. Exact ca și azi am scos mașinile de karting, iar profesorul ne făcea prezentările, inclusiv cum să intrăm sau să ieșim corect din mașină, tehnica securității, apoi treptat am ieșit pe traseu. În familia mea toți conduc, așa că în momentul în care s-a deschis școala de karting mi-am luat fratele și am venit să ne înregistrăm”, își amintește Ecaterina.
„Kartingul ajută mult la creșterea încrederii în sine, devii mai isteț și mai atent în același timp, îți călești caracterul. Când ești pe traseu și mergi cu viteză și trebuie să ții și controlul mașinii e ceva special în asta și nu e un tip de sport potrivit pentru fiecare, dar mie mi-a plăcut din prima, n-am avut niciodată gândul să abandonez. Avem o echipă unită și să vii la karting e chiar interesant”, spune Ecaterina.
Elevii visează să ajungă în echipa profesioniștilor. Școala are doi instructori care ajută copii și tinerii să avanseze.
„Eu sunt profesor de sport și experiența mea îmi permite să predau și aici. Elevilor mei le spun că e foarte importantă siguranța la traseu, tehnica securității, menținerea traiectoriei, cum să reacționeze la traseu, să lucreze în echipă și să depășească barierele psihologice. Mulți vor spune că nu e nimic complicat la karting, nu e chiar așa, piloții trebuie să-și dezvolte și forța fizică, și reziliența”, declară instructorul Veaceslav Seniuc.
De luni până vineri, traseul de karting e loc de antrenament pentru elevi, iar la sfârșit de săptămână piloții profesioniști de pe ambele maluri ale râului Nistru se antrenează de zor, pentru a-și îmbunătăți capacitățile tehnice și pentru a obține performanțe la concursuri.
În fiecare an, la Grigoriopol este organizat Campionatul Național de Karting la care participă echipe de pe ambele maluri ale râului Nistru.