În cadrul unui interviu pentru www.curentul.md, Vadim Curmei, Directorul Agenţiei pentru Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (AIPA), a vorbit despre specificul activităţii pe timp de pandemie, dosarele de subvenţionare depuse, cele mai solicitate tipuri de subvenţii, etc.
CURENTUL: Dle Director, anul 2020 a început cu o provocare destul de mare pentru toate sectoarele economice ale țării. Cum a afectat pandemia procesul de subvenționare?
Vadim Curmei: În condițiile impuse de starea de urgență, AIPA a luat act de deciziile Guvernului și a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și a întreprins măsurile necesare întru diminuarea și protejarea atât a angajaților cât și a potențialilor solicitanți de subvenții.
Sigur că activitatea AIPA ca și a altor instituții au avut de suferit în urma situației create dar, au fost întreprinse măsuri necesare pentru a asigura continuitatea proceselor de lucru și exercitarea atribuțiilor de serviciu a angajaților AIPA, inclusiv de la distanță precum și stabilirea programului individualizat de muncă.
În raport cu solicitanții de subvenții, AIPA încurajează depunerea dosarelor on-line utilizând aplicația elaborată de Agenție. La moment este posibilă depunerea dosarului de solicitare a sprijinului financiar on-line pentru 4 submăsuri:
– stimularea creditării producătorilor agricoli de către băncile comerciale şi instituţiile financiare nebancare;
– stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură;
– stimularea investiţiilor pentru procurarea tehnicii şi utilajului agricol convenţional;
– stimularea investiţiilor pentru procurarea echipamentului no-till şi mini-till.
Depunerea dosarului on-line reprezintă un prim pas de simplificare a procedurilor de lucru cu beneficiarii de subvenții, astfel încât producătorii agricoli să economisească timp și resurse pentru depunerea dosarului de subvenționare.
Procesul de autorizare a plăților nu a fost stopat și nici afectat de pandemie, zilnic are loc autorizarea subvențiilor pentru ca producătorii agricoli să își primească subvențiile solicitate.
C: A scăzut numărul depunerilor solicitărilor de subvenții? Dacă da, cu cât?
V.C.: Numărul solicitărilor de subvenții este în creștere față de perioada similară a anului trecut cu 17%. De menționat că și suma subvenției solicitate de producătorii agricolei este în creștere cu 37% comparativ cu suma subvenției solicitate în I trimestru al anului 2019 (56,7 mil. lei.) Urmare a subvențiilor solicitate, potrivit datelor prezentate de către producătorii agricoli, a fost posibilă atragerea investițiilor în sectorul agroindustrial de cca 307 mil. lei.
C: Câte dosare s-au depus la ora actuală? Care măsura este cea mai solicitată?
V.C.: La situația din 10 aprilie, AIPA a recepționat 481 cereri de solicitare a sprijinului financiar în sumă de 91,0 mil. lei.
Cea mai mare pondere a solicitărilor de subvenții constituie:
– subvenționarea tehnicii și utilajului agricol. Au fost depuse 267 cereri de solicitare a sprijinului financiar în suma subvenției solicitate de 31,5 mil. lei ceea ce constituie 35% din valoarea subvențiilor solicitate.
– stimularea investițiilor în înființarea, modernizarea plantațiilor multianuale și defrișarea celor neproductive. În acest sens, AIPA a recepționat 97 cereri de solicitare a sprijinului financiar cu suma subvenției solicitate de 12,3 mil. lei sau 13,8% din valoarea totală a subvențiilor solicitate.
– subvenționarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare. În perioada de raport, au fost recepționate 45 cereri de solicitare a sprijinului financiar în suma subvenției solicitate de 29,6 mil. lei ceea ce constituie 33,3% din valoarea subvențiilor solicitate.
C: Producătorii agricoli din ce zone ale țării au depus cele mai multe solicitări de subvenționare.
V.C.: Cele mai multe cereri de solicitare a sprijinului financiar au fost depuse de producătorii agricoli din Cahul (34 cereri în sumă de 1,8 mil. lei), Donduşeni (32 de cereri în sumă de 2,1 mil. lei), Orhei (30 cereri în sumă de 5,6 mil. lei). Vreau să menționez că, campania de recepţionare a cererilor de solicitare a sprijinului financiar pentru subvențiile post-investiționale va dura până pe data de 31 octombrie, inclusiv.
C: Tot mai mulți agricultori spun că le este frica să depună dosarul, alții se tem ca nu vor primi banii în acest an? Au sau nu motiv de îngrijorare agricultorii?
V.C.: Conform prevederilor Legii bugetului de stat pentru anul 2020, FNDAMR constituie 1 miliard de lei. Din aceste surse prioritar, au fost procesate și verificate toate cererile de solicitare a sprijinului financiar recepționate în anul 2019 urmând a fi perfectate documentele de plată.
AIPA nu vede motiv de îngrijorare, producătorii agricoli sunt încurajați să investească în agricultură și să depună cereri de solicitare a sprijinului financiar, iar Guvernul este în proces de identificare a surselor financiare pentru a majora valoarea FNDAMR.
C: Ce alternative pot avea agricultorii pentru depunerea dosarelor de solicitare a subvențiilor?
V.C.: AIPA lucrează la extinderea domeniului de aplicare a platformei „Depune dosarul on-line” pentru ca producătorii agricoli să poată depune dosarul de solicitare a sprijinului financiar de la distanță.
De asemenea, AIPA va extinde procesul de digitalizare prin conectarea sistemelor informaționale cu alte instituții abilitate, fiind direct orientate spre facilitarea procesului de depunere a cererilor de subvenționare.
C: Mulțumim!
Cristina Pendea