Interviu cu Preşedintele raionului Cimişlia, Mihai Olărescu pentru Almanah Politic 2019
Cum a fost anul 2019 pentru Dvs.?
Un an foarte aglomerat, cu evenimente atât pozitive, cât şi negative. A fost un an productiv – să zicem aşa, fapt ce se confirmă inclusiv şi prin alegerile locale. În pofida faptului că au fost alegeri grele, cu impedimente, am reuşit să fiu ales în calitate de Preşedinte de raion. Astfel, sfârşim anul 2019 cu o nouă doză de energie şi cu convingerea că în următorii patru ani de activitate vom veni cu proiecte şi idei noi, pentru a obţine rezultate pe măsura aşteptărilor cetăţenilor.
Cum caracterizaţi campania electorală din toamna lui 2019?
A fost o campanie dură. La nivel local, în oraşul Cimişlia, am resimţit o campanie murdară, denigratoare, cu multe subtilităţi şi atac la persoană, dar am reuşit să depăşim toate aceste momente şi să mergem înainte. Am mers pe principiul: „Câinii latră – caravana merge”. Indiferent de obstacolele ce ne-au fost create, am avut rezultate – locul doi pe raion este un rezultat destul de bun, mai ales că am luptat din postura de opoziţie.
Aţi devenit Preşedintele raionului Cimişlia. Ce aţi „moştenit” de la fosta conducere?
În mandatul precedent, am fost în funcţia de Preşedinte de raion doar doi ani şi şapte luni, după care a preluat funcţia altcineva. De la precedenta conducere am preluat proiectele mele, pe care le-am demarat anterior – nimic nou. Şi am mai preluat unele investiţii care au fost obţinute prin parteneriatele de înfrăţire cu România. Le vom prelungi, acestea fiind proiecte pe care precedenta conducere le-a preluat de la mine, iar eu, respectiv, le preiau acum de la ei. Proiectele bune vor fi continuate, iar pentru proiectele noi vom lansa în curând o platformă nouă, vom veni cu un plan de acţiuni pentru întreg mandatul de patru ani.
Care au fost primele acţiuni pe care le-aţi întreprins în calitate de Preşedinte al raionului Cimişlia?
Prima acţiune a fost să ne adunăm la nivel de administraţie publică locală – nivelul întâi şi doi. Am invitat serviciile desconcentrate, descentralizate, consilierii raionali, am făcut cunoştinţă cu toţi, am discutat despre posibilitatea de conlucrare, am venit cu un mesaj pozitiv către întreg raionul. Prin acel mesaj i-am îndemnat pe toţi să pornim lucrurile din loc, fiindcă mişcarea ar fi trebuit să înceapă de ieri şi nu de azi – cetăţenii nu mai aşteaptă, ci pleacă din ţară. Am propus să găsim împreună soluţii ca să oprim exodul cetăţenilor din raionul Cimişlia, deoarece suntem în criză de cadre, criză de resurse umane, aceasta fiind o problemă foarte mare – atât la nivel raional, cât şi naţional.
A doua acţiune a fost o şedinţă internă cu colectivul, în cadrul căreia am semnat o dispoziţie, prin care am cerut tuturor direcţiilor şi subdiviziunilor să vină cu noi proiecte şi să lansăm din primele luni proiecte tehnice, ca să reuşim să le realizăm până la sfârşitul mandatului.
În ceea ce ţine de domeniul administrativ pe interior, am format comisii de specialitate şi următoarea acţiune va fi votarea bugetului pentru anul 2020. Facem toate pregătirile pentru ca bugetul raional să fie bine completat şi realizat.
Care sunt priorităţile Dvs., în calitate de Preşedinte al raionului Cimişlia?
O prioritate este să găsim cât mai multe soluţii pentru a opri exodul populaţiei din raionul Cimişlia şi să identificăm elementele-cheie ca oamenii să nu mai plece din raion. Pentru aceasta este foarte important să punem accentul pe infrastructură, să creăm un raion atractiv, pentru ca tinerii să dorească să rămână acasă, dar nu să plece peste hotare, să creăm locuri de muncă, astfel încât cetăţenii să aibă posibilitatea de a obţine un venit aici, acasă, şi, nu în ultimul rând, să creăm condiţii cât mai bune necesare întregului raion. Stăm bine la capitolul drumuri, dar ne propunem obiective mult mai mari. Ne propunem ca să iluminăm mai multe străzi din oraş şi din sate. O altă prioritate este de a identifica noi agenţi economici, să stimulăm businessul mic şi mijlociu, pentru că locurile de muncă joacă un rol important în viaţa noastră, practic orice cetăţean petrece 50% din timpul său la locul de muncă şi ar fi bine să existe o armonie în tot ceea ce face zilnic.
Acestea ar fi priorităţile de bază, dar sunt şi alte priorităţi ce ţin de nivelul local, interraional şi naţional. Mai avem ca prioritate şi continuarea magistralei naţionale care trece prin oraşul Cimişlia spre Giurgiuleşti. Ne propunem ca proiectul acesta să fie bine realizat, fiind unul de anvergură naţională. De asemenea, avem în plan un lac de acumulare a apelor din râuleţul Cogâlnic. Ne dorim să creăm cât mai multe posibilităţi pentru a atrage turiştii – de fapt, acest lucru ar trebui să şi-l propună întreaga ţară.
Ce planuri aveţi pentru anul 2020 la nivel de raion? Dar pentru următorii trei ani?
În 2020 ne propunem să continuăm proiectele demarate anterior, dar este foarte important ca toate ideile noi să fie susţinute şi analizate de colectiv. Totul porneşte de la o idee discutată împreună cu colectivul, apoi urmează proiectele tehnice, după care se aplică la fonduri externe, se identifică bani din bugetul local. Este important – corabia să fie direcţionată pe o cale corectă, astfel ca să ajungă la destinaţie, aşa cum s-a stabilit din start. Scopul nostru este ca proiectele demarate de noi şi cele care urmează să fie demarate, să nu fie ulterior stopate, iar rezultatele acestora să fie resimţite nu doar timp de patru ani, ci pe parcursul a zece sau douăzeci de ani.
Ce vă leagă de oraşul Cimişlia?
Cimişlia este oraşul meu de baştină, este patria mea. Aici m-am născut şi am crescut, este un loc drag sufletului meu, deoarece de mic am mers cu părinţii şi buneii la biserică. Oraşul Cimişlia reprezintă o valoare spirituală pentru mine.
Ce nu cunoaşte lumea despre Mihai Olărescu?
Mulţi oameni nu cunosc faptul că am o familie frumoasă şi numeroasă – am trei copii. Oamenii nu cunosc care sunt pasiunile mele. Pe lângă activitatea zilnică pe care o desfăşor, găsesc timp şi pentru cele câteva pasiuni ale mele. Îmi place foarte mult să colecţionez monede şi anume monedele Statelor Unite ale Americii. Deţin o colecţie de monede vechi ale fiecărui stat american şi, adunând aceste monede, am încercat să redau evoluţia istorică a statelor.
Mai sunt pasionat de geografie şi istorie, prefer să călătoresc în locuri mai puţin populate şi să le descopăr împreună cu colegii, cu care avem deja formată o echipă.
De mic sunt pasionat de luptele marţiale. Cu toate că timpul mă presează şi nu-mi permite să dezvolt această pasiune la un nivel profesionist, mai frecventez uneori sala, ca să scap de energia negativă care se acumulează.
Almanah Politic 2019