Candidatul independent la șefia orașului Edineț, Constantin Cojocari, în cadrul unui interviu pentru PROVINCIAL.MD, a adus 5 argumente de ce pretinde la un nou mandat, a vorbit despre rolul unui partid în activitatea unui primar, dar și despre alte aspecte.
PROVINCIAL: De ce ați ales să candidați la șefia orașului?
Constantin Cojocari: În primul rând, eu nu sunt la primul mandat. Am vreo 3 mandate în spate, chiar 3. Trei mandate în care am sporit bugetul Edinețului cel puțin de 10 ori, luând bugetul cu 8 milioane și aducându-l acum la 80. Aceasta înseamnă că am făcut destule. În al doilea rând, partea economică a orașului și faptul că el, anul trecut, fiind unul dintre cele mai mici a devenit municipiu, asta vorbește despre cunoașterea puterii centrale că, Edinețul este un sigur punct de creștere a țării. Aceasta o demonstrează Parcul industrial Edineț, care are o investiție acum de peste 400 milioane de lei, unul dintre cele mai rapide parcuri industriale care se dezvoltă în Moldova. În al treilea rând, este elementul de infrastructură care s-a fost dezvoltat în ultimii ani pe toate domeniile și au dus Edinețul mult mai departe decât a fost starea lui incipientă. În al 4-lea rând, pe domeniul sportiv, eu mă refer numai la fotbal, Edinețul are 8 echipe în campionatul țării. Aceasta vorbește despre dezvoltarea unei infrastructuri sportive precoce și foarte bune, aici – la nord. În al 5-lea rând, pe domeniul cultural, Edinețul astăzi este unica primărie care are revistă de cultură și civilizație, unica primărie care editează cărți, unica primărie care susține copiii dotați – atât în limba rusă, cât și în limba română. Totodată, e unica primărie care face universitate populară de vară cu participarea academicienilor, doctorilor habilitați. Unica primărie care face tabără de pictură și cultură din zona respectivă și asta m-a încurajat, în esență, ca eu să mai candidez la un mandat.
P.: Numiți primele 3 acțiuni pe care le veți întreprinde, odată ales în funcție?
C. C.: Prima acțiune pe care o voi întreprinde va fi îmbunătățirea calității apei, printr-un proiect pe care deja îl am acum în lucru, de 52 de milioane de lei. Totodată, schimbarea rețelelor pe 43 de străzi din Edineț. A doua activitate va fi investiția în domeniul drumurilor locale prin descentralizarea fondului rutier, pentru că eu sunt vicepreședinte al Asociației primarilor și insist cât mai mult asupra descentralizării a tot ce este posibil în țara asta. Al 3-lea aspect este dezvoltarea infrastructurii gunoiștii locale printr-un concept clar de selectare a deșeurilor, aici – în Edineț.
P.: Cum puteți evalua, la moment, starea localității în care vă propuneți să fiți primar?
C. C.: Mie mi se pare că, odată ce a fost recunoscută buna noastră practică legată de Parcul industrial și a fost menționată în Georgia ca una dintre cele mai bune practici din cele 6 țări a Parteneriatului Estic, asta vorbește despre faptul că este o stare bună de dezvoltare economică. Faptul că am fost recunoscuți și ca un punct de creștere vorbește despre faptul că țara pune corect accentele pe dezvoltarea și orașele mai periferice ale ei.
P.: Cine este concurentul dumneavoastră în această campanie?
C. C.: Eu consider că, toți sunt demni și merită atenția. Nu cred că unul este superior sau peste celălalt. În esență, fiecare este demn în felul său, pentru că are în spate o anumită practică – unul economică, altul militară, al treilea – socială. Practica fiecăruia cred că, poate fi de bun augur pentru orașul Edineț.
P.: Numiți localitatea-exemplu pentru Dvs., de la noi sau de peste hotare? De ce este aceasta un exemplu?
C. C.: Dacă am vorbi care este cel mai frumos oraș din lume, atunci pentru mine este Edinețul. Dacă am vorbi despre localități-model din afara spațiului moldovenesc, deci eu aș pune accentul – atât pe practiva vestică, cât și pe partea estică a spațiului european, pentru că sunt anumite bune lucruri de luat.
P.: De ce independent, nu ați fost tentat să fiți pe listele vreunui partid?
C. C.: Eu am fost curtat, practic, de toate partidele. Având practica mai multor mandate și venind propunerea de la mai multe partide că ei nu-și vor pune contracandidat, dacă voi candida independent, am hotărât să fiu candidatul care unește partidele și nu care dezbină. Practica mai veche întotdeauna mă punea în situația să fiu în opoziție față de toți, acum aș vrea să fiu la putere și în concordanță cu celelalte partide.
P.: Cât de important este un partid „în spatele” unui primar?
C. C.: E important poate atunci când este vorba de campanie electorală și ca suport – în materiale, cu oamenii. În rest, nu contează pe cine tu reprezinți, contează problema oamenilor pe care tu trebuie să o rezolvi.
P.: De ce alegătorul ar trebui să vă aleagă pe dumneavoastră?
C. C.: Eu consider că, aș fi destul de bun și necesar Edinețului, iar dovada sunt urmele pe care le-am lăsat și proiectele realizate în decursul acestor 12 ani. Dacă Edinețul a fost recunoscut, de mai multe ori, drept cea mai bună primărie, asta vorbește că suntem pe un drum bun.
P.: Vă mulțumesc.
Amintim că, PROVINCIAL.MD desfășoară un proiect cu privire la alegerile locale din țara noastră, ce vor avea loc la 20 octombrie curent, în cadrul căruia sunt abordați candidații ce aspiră să devină aleși locali.
Mihaela Conovali