Candidatul Partidului Politic „Șor” la șefia orașului Leova, Tatiana Samoilenco, în cadrul unui interviu pentru PROVINCIAL.MD, a oferit mai multe detalii cu privire la intenția de a prelua șefia primăriei, a comunicat acțiunile pe care le are în plan, dar și s-a referit la alte aspecte.
PROVINCIAL: De ce ați ales să candidați la șefia orașului?
Tatiana Samoilenco: Ideea de a candida o aveam de mai demult. Observam unele probleme în oraș care mă deranjau și îmi spuneam tot timpul că, un primar bun ar rezolva cutare sau cutare lucru cu ușurință, dacă ar avea voință. Oportunitatea de a candida s-a ivit însă abia acum, când am devenit membră a Partidului ȘOR. Am acceptat într-un final să candidez pentru că, am certitudinea că voi fi un „manager de oraș” destul de bun, încât lumea să fie mulțumită, în plus, îmi pasă de problemele comunității, sunt oarecum și problemele mele și, consider că, cheia rezolvării lor este participarea nemijlocită la ceea ce numim administrarea orașului. Mizez foarte mult și pe faptul că sunt onestă, iar asta ar presupune că voi face tot posibilul ca activitatea Primăriei să fie una transparentă.
P.: Numiți primele 3 acțiuni pe care le veți întreprinde odată ales în funcție?
T. S.: În primul și în primul rând, voi rezolva problemele legate de salubrizare. Leova este un oraș extrem de insalubru, ca toate localitățile Republicii Moldova de altfel. Aceasta este o problemă rezolvarea căreia presupune pe de o parte investiții, pe de altă parte – muncă de convingere, atât cu instituția de profil, care se ocupă de salubrizare în localitate, cât și cu întreaga comunitate. Sunt convinsă că voi reuși să rezolv această problemă din comunitatea noastră.
În al doilea rând, voi rezolva problemele legate de aprovizionarea cu apă și problema tarifelor la apă, despre care în oraș se speculează mult. Foarte multă lume se plânge că taxele sunt intenționat și abuziv mărite. Primul lucru, care îl voi face, va fi să lămuresc dacă este sau nu așa, și apoi să intervin în fața oamenilor cu propuneri și explicații. Oamenii merită să știe cât și pentru ce trebuie să plătească.
În al treilea rând, fiind bunică și locuind în centrul orașului, mă bucur enorm că am posibilitatea de a merge cu nepoțelul la cele două terenuri de joacă din oraș, însă, consider nedrept ca mamele și bunicile din cartierele Roza și Tighiceanu să fie nevoite să parcurgă o cale atât de lungă ca să facă același lucru. Neapărat, dacă voi deveni primar, voi construi terenuri de joacă și la periferiile orașului. Copiii sunt acea categorie de populație cărora, în primul rând, trebuie să le creăm oportunități.
P.: Cum puteți evalua, la moment, starea localității în care vă propuneți să fiți primar?
T. S.: La moment, orașul Leova îl văd ca insalubru, cu infrastructură nedezvoltată, cu o activitate a APL netransparentă și lipsită de inițiative pozitive, care să creeze condiții favorabile de trai.
P.: Cine este concurentul dumneavoastră în această campanie?
T. S.: Îmi tratez concurenții cu respect și în mod egal. Toți dintre ei probabil au o motivație și o viziune legată de administrarea orașului, dar eu consider că sunt acea persoană care își va asuma cel mai bine angajamentele.
P.: Numiți localitatea-exemplu pentru Dvs., de la noi sau de peste hotare? De ce este aceasta un exemplu?
T. S.: De la noi, evident, Orhei. Liderul partidului din care fac parte a reușit acolo să înregistreze progrese remarcabile. Leova poate deveni ca Orhei. Evident, dacă voi câștiga eu alegerile, vor urma și anumite investiții. Totuși, eu mă bazez nu doar pe partid, dar și pe capacitățile mele, pe bunul meu simț și pe sprijinul întregii comunități.
P.: Cât de important este un partid „în spatele” unui primar?
T. S.: Din păcate, în Republica Moldova alegerile publice locale au devenit o dispută actorii cărora sunt partidele. Eu consider că, ar trebui ca disputa aceasta să aibă drept actori membri ai comunității, care doresc să devină participanți ai procesului de administrare a localității, care doresc să își asume responsabilități, angajamente față de întreaga comunitate. Alegerile publice locale nu trebuie să fie despre partide, ci despre oameni care vor să transforme viața altor oameni în bine.
P.: De ce alegătorul ar trebui să vă aleagă pe dumneavoastră?
T. S.: În primul rând pentru că reputația mea este ireproșabilă. Nu este vorba despre faptul că nu aș fi făcut greșeli, am făcut, dar mi-am asumat, am plătit și chiar mi-am învățat lecția din aceste greșeli. Viața mea a fost una extrem de dură, astfel încât am învățat multe lecții, în felul acesta am devenit mai bună, mai înțeleaptă, mai puternică și am dobândit, totodată, mai multe capacități. Sunt convinsă că am toate atributele necesare pentru a fi un primar, care să facă Leova să înflorească. În al doilea rând, motivația mea este foarte puternică: vreau ca tinerii plecați să se întoarcă, iar cei rămași – să nu plece, dar mai ales, să nu degradeze.
P.: Vă mulțumesc!
Amintim că, PROVINCIAL.MD desfășoară un proiect cu privire la alegerile locale din țara noastră, ce vor avea loc la 20 octombrie curent, în cadrul căruia sunt abordați candidații ce aspiră să devină aleși locali.
Mihaela Conovali