Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) la șefia orașului Drochia, Nicolae Cojocaru, în cadrul unui interviu pentru PROVINCIAL.MD, a vorbit despre orașul din străinătate care ar putea fi un exemplu pentru drochieni, despre situația localității – la moment, dar și despre alte aspecte.
PROVINCIAL: De ce ați ales să candidați la șefia orașului?
Nicolae Cojocaru: Am ales să candidez la funcția de Primar de Drochia, deoarece îmi pasă de orașul în care trăiesc. Activând în calitate de consilier raional, îmi sunt cunoscute procesele de administrare publică și am optat în permanență pentru ca autoritățile publice să fie în serviciul cetățeanului, iar banul public să fie cheltuit corespunzător. Împreună cu colegii mei, am fost și încă mai sunt implicat în diferite proiecte ce au ca scop îmbunătățirea calității vieții drochienilor, cum ar fi: campanii de salubrizare, instalarea unui veceu public în parcul central, transparență decizională și alte campanii de caritate.
P.: Numiți primele 3 acțiuni pe care le veți întreprinde, odată ales în funcție?
N. C.: Primele acțiuni pe care le voi întreprinde odată ales în funcție vor fi:
-evaluarea activității funcționarilor publici, întreprinderilor municipale și a conducătorilor acestora, astfel încât fiecare funcționar să fie în serviciul cetățeanului;
-transparență totală în activitatea Primăriei și accesul societății civile la gestionarea banilor publici prin bugetarea participativă;
-deschidere totală față de investitori și crearea unei echipe competente, care ar putea scrie și implementa proiecte pentru îmbunătățirea nivelului de trai al drochienilor.
P.: Cum puteți evalua, la moment, starea localității în care vă propuneți să fiți primar?
N. C.: Dacă cu 15-20 ani în urmă, Drochia era unul dintre cele mai salubre și înverzite orașe din Republica Moldova, astăzi ne-am pomenit într-un oraș plin de gunoi și mirosuri neplăcute, cu o mulțime de câini vagabonzi și drumuri dezastruoase, oraș care respinge atât turiștii, cât și potențialii investitori.
P.: Cine este concurentul dumneavoastră în această campanie?
N. C.: Concurentul meu principal în această campanie este partidul care dezinformează și manipulează alegătorii cu promisiuni deșarte. În ultimii câțiva ani, am fost atacați și discreditați (pe nedrept) de mai multe partide, dar anume în aceste partide se regăsesc mulți foști colegi de-ai mei, care au „emigrat” de voie sau de nevoie.
P.: Numiți localitatea-exemplu pentru Dvs., de la noi sau de peste hotare? De ce este aceasta un exemplu?
N. C.: Din păcate, pe la noi, nu cunosc vreo localitate să o iau ca exemplu. Comuna Ciugud din Romania ar putea fi un exemplu de bună administrare nu doar pentru mine, dar pentru mulți primari din Republica Moldova. Ciugudul, într-o perioadă relativ scurtă, s-a transformat într-o localitate de unde lumea nu vrea să plece. Și asta se datorează unui primar care a știut să administreze localitatea, cheltuind banul public eficient și câștigând multe fonduri europene.
P.: Cât de important este un partid „în spatele” unui primar?
N. C.: O persoană deșteaptă, puternică și cu aptitudini deosebite poate deveni un primar bun. Dar și mai bun ar putea fi, dacă va avea „în spate” oameni competenți și destoinici. Un partid are menirea să unească acești oameni într-o echipă, să îi instruiască permanent și să le ofere posibilitatea de a candida în alegeri, oferindu-le tot sprijinul necesar. Anume în Partidul Liberal Democrat din Moldova m-am format și m-am realizat ca politician, devenind o persoană care își dorește a fi utilă societății.
P.: De ce alegătorul ar trebui să vă aleagă pe dumneavoastră?
N. C.: Am studii, abilități și experiență necesară în administrare publică. Cunosc problemele cu care se confruntă drochienii, deoarece vin dintre oamenii simpli, și îmi doresc și în continuare să fiu vocea oamenilor în Primărie și Consiliul Orășenesc, pentru că, cred că, doar împreună facem viața mai bună.
P.: Vă mulțumesc!
Amintim că, PROVINCIAL.MD desfășoară un proiect cu privire la alegerile locale din țara noastră, ce vor avea loc la 20 octombrie curent, în cadrul căruia sunt abordați candidații ce aspiră să devină aleși locali.
Mihaela Conovali