În cadrul unui interviu pentru www.provincial.md, viceprim-ministru Andrei Năstase, ministru al Afacerilor Interne a vorbit despre acțiunile polițiștilor și procurorilor din ultima perioadă, cum trebuie să fie și ce trebuie să facă un primar pentru comunitatea lui, dacă va fi sau nu semnat Acordul pe care îl propune președintele Dodon pentru perioada următoare, dar și alte aspecte importante.
Provincial.: Domnule Andrei Năstase, asistăm în această perioadă la multe acțiuni ale polițiștilor și procurorilor, percheziții, rețineri, multe știri de prima pagină. De curând au fost arestați inclusiv doi polițiști de la INI. Ce se întâmplă? Ce urmează?
A.N.: Republica Moldova se întoarce la normalitate. Legea își reintră în drepturi, așa cum este normal, așa cum se întâmplă în toate țările civilizate. Infractorii trebuie să răspundă, indiferent care este numele lor, indiferent unde lucrează aceștia. Au fost reținuți, zilele acestea, un primar și un consilier care au luat mită, au fost reținuți 5 șefi de întreprinderi implicați în evaziuni fiscale și spălătorie de bani, de curând a fost reținut un fost vicedirector SIS, astăzi în arest la domiciliu, au fost percheziții serioase la primăria Chișinău, au fost reținuți doi ofițeri INI acuzați de corupție pasivă, au fost destructurate rețele de traficanți de droguri, au fost arestați interlopi care terorizau oamenii din suburbiile Chișinăului, iar contrabanda este zilnic și ferm combătută! Iată că instituțiile încep să facă dreptate, să aplice legea! Structurile MAI, eliberate din captivitate și scoase de sub comanda toxică a politicului, lucrează! Dosarele mari, de rezonanță națională și internațională, sunt în lucru, nimeni nu face nici un fel de rabat de la calitatea muncii. Va veni foarte curând rândul rechinilor, nu va scăpa nici un vinovat. Oamenii au ales în ce țară vor să trăiască, iar noi, cei mandatați să facem dreptate și o viață mai bună pentru toți și pentru fiecare în parte exact asta facem.
P.: Veți candida din nou la primăria Chișinău. Ați confirmat de curând acest lucru și foarte mulți oameni din Chișinău au mari așteptări de la viitorul primar. Cum credeți ca se va putea schimba orașul, viata oamenilor?
A.N.: Nu doar primarul și echipa sa schimbă un oraș, ci și cetățenii, prin deciziile lor. Un primar oferă orașului un orizont de dezvoltare, o viziune, apoi duce la îndeplinire deciziile oamenilor, împreună cu o echipă completă și competentă de experți. Primarul, nimeni altcineva, trebuie să-și asume viziunea și dezvoltarea orașului după coordonatele stabilite de comunitate. Dacă ne dorim să schimbăm cu adevărat orașul și modul în care noi trăim în Chișinău și în toată Republica Moldova, trebuie și noi să ne schimbăm.
Orașul în care trăim este casa noastră. Orașul în care trăim este oglinda noastră, cartea noastră de vizită. Suntem noi, cei mai mulți dintre noi, așa cum arată astăzi orașul nostru? Ne place cum trăim? Chișinăul de astăzi este orașul pe care ni-l dorim, orașul în care vrem să trăim? Chișinăul nu trebuie să mai fie supus experimentelor de tot felul. Trebuie să punem punct improvizației, politicianismului de doi bani. Nu putem reconstrui orașul înlocuind pur și simplu pe unii cu alții.
În locul celor incompetenți, corupți și leneși trebuie să punem la treabă profesioniști în funcție și atrași și alți specialiști din țară și din afară, care să implementeze proiecte corecte și bine finanțate cu resurse interne și externe.
Nu trebuie să mai cârpim, trebuie să construim! Aceasta este abordarea mea și la Ministerul Afacerilor Interne Asta fac.
P.: Cum trebuie să fie și ce trebuie să facă un primar pentru comunitatea lui? Vă întreb acest lucru pentru că s-a dovedit că cei mai pricepuți la vorbe în campaniile trecute au fost și cei mai puțin capabili să asume și să implementeze proiecte serioase pentru oraș și pentru oameni.
A.N.: Candidatul care vrea să-i convingă pe oameni că el se pricepe la toate, minte! Este cel mai periculos primar pe care-l pot alege oamenii unui oraș. Asta înseamnă că vrea să câștige primăria cu orice preț. Unii chiar prin anularea alegerii și voinței oamenilor. Iar cel care vrea să câștige Primăria cu orice preț nu trebuie votat de oameni. Dacă Chișinăul ajunge în administrarea acestui gen de oameni, capitala va rămâne încremenită în timp, va ajunge o epavă. Sistemul lor de valori, principiile lor sunt incompatibile cu modul în care sunt organizate orașele moderne și europene.
Dacă Chișinăul ajunge pe mâna lor, orașul nu va avea resursele necesare pentru a se dezvolta. Totul va fi pierdut. Pentru unii, lumea se termină la Leușeni. Pentru noi, cei din ACUM, pentru mine personal, de la Leușeni lumea se deschide. Dincolo de Leușeni ne sunt prietenii, partenerii de dezvoltare, cei cu care împărtășim o serie de valori și principii fundamentale.
O altă chestiune importantă este nevoia unui vot masiv pentru Consiliul Municipal Chișinău, un vot care să asigure o majoritate funcțională, determinată și dedicată orașului. Iar blocul ACUM are cu certitudine cea mai bună echipă, dispusă să muncească pentru locuitorii capitalei!
P.: Să înțelegem că viitorul acestui oraș depinde de capacitatea viitorului primar de a face rost de finanțare pentru proiectele mari prin care se poate reconstrui Chișinăul?
A.N.: Clar! Altfel, vom eșua din nou, improvizând, cârpind pe ici pe colo. În mod cert, imediat după ce corupția cronică din instituțiile primăriei va fi eradicată și schemele crimininale, firmele-căpușă vor fi date pe mâna procurorilor, bugetul va ajunge în parametrii lui optimi, maximali. Dar, trebuie să fim realiști, chiar și în astfel de condiții bugetul va fi insuficient pentru dezvoltarea dorită, reală și durabilă a orasului.
Chișinăul și Republica Moldova se pot dezvolta doar dacă vor fi deblocate linii de investiții și finanțare de sute de milioane de euro, altfel este imposibil. Sărăcia este cronică în toată țara, deficitul bugetar anual al orașului este uluitor. Sute de milioane sunt rostogolite contabil de la an la an. Trăim cu toții pe datorie, trăim cu toții în minciuna în care ne-au ținut cei care și-au bătut joc de oraș în toți acești ani. Ca să supraviețuiești, trebuie să economisești, ca să te dezvolți, trebuie să investești.
Nu sunt bani, nu sunt resurse, nu există planuri pe termen lung, nu există parteneriate solide cu România și Uniunea Europeană. Locul nostru este alături de Uniunea Europeană. Știți câți bani a primit România în cei 10 ani de când este membră a UE? Aproximativ 50 miliarde de euro!!! 5 miliarde de euro în fiecare an! Aceștia sunt bani pe care România nu trebuie să-i returneze, să-i dea inapoi. Trebuie să ne apropiem cu încredere de Europa și vom fi și noi ajutați. Eu și echipa mea suntem garanții finanțărilor externe de care orașul are atât de mare nevoie. Pe 2019, bugetul orașului a avut un deficit de 200 milioane de lei! Trăim pe datorie, iar datoriile cresc. De unde vor face rost de bani socialiștii? Cum vor finanța ei proiectele care pot face mai bună viața oamenilor? Nu mai poți astăzi, în secolul XXI, să-i prostești pe oameni cu promisiuni fără acoperire. Nu le mai poți fura votul doar promițându-le că le faci un parc, că le asfaltezi un drum sau văruiești o grădiniță, fără să ai garanția finanțării. Aceste lucruri sunt în fișa postului oricărui primar cu adevărat european. Aceasta este treaba lui, nu alta. Abordarea urbană a primarului pe termen lung și susținerea acesteia cu soluții este chestiunea care face diferența.
Cum va arăta orașul nostru peste 2 ani sau peste 10 ani, unde va fi el poziționat pe harta Europei, care va fi rolul capitalei noastre la frontiera de Est a Europei? Care sunt valorile și principiile care vor sta la baza identității noastre urbane? În ce fel de oraș vom trăi? Care va fi profilul cultural al Chișinăului? Iată întrebări la care socialiștii nu vor putea răspunde niciodată.
P.: Va fi sau nu semnat de dumneavoastră Acordul pe care îl propune președintele Dodon pentru perioada următoare?
A.N.: Acordul propus de președintele Dodon este, în opinia mea, un armistițiu electoral otrăvit. Știți care este primul punct urmărit din acest așa-zis acord? Neagresiunea în campania electorală care se apropie! Abia după acest punct sunt referințe la Republica Moldova, justiție, proiecte, programe etc.
Adică, se urmărește să nu vorbim unii despre alții în campanie,despre faptele și fiecăruia dintre noi. Eu, personal, nu am nimic de ascuns! Să vorbească PSRM despre mine, să mă atace, să mă combată, PSRM să facă așa cum știu ei mai bine campanie electorală, potrivit legii. Dar eu cred că este clar pentru toată lumea de ce se dorește acest pact: socialiștii speră ca locuitorii capitalei să uite că Ion Ceban este cel care a contestat votul oamenilor de anul trecut, lipsindu-i de primarul ales în mod legitim! Sunt sigur însă că nimeni nu a uitat acest atentat sinistru la democrație! Cu această ocazie îl somez public să ne spună dacă și la aceste alegeri intenționează să procedeze la fel!
Ascunderea adevărului incomod, ascunderea mizeriei sub preș este condiția continuării acestei majorități parlamentare? Aici am ajuns? Eu am valori și principii și spun tuturor oamenilor din Chișinău și din întreaga țară ca adevărul nu se negociază. Dacă ești cu adevărat om nu poți tranzactiona adevărul.
Niciodată și în nici un context. Nu poți oferi în schimbul adevărului nici măcar o guvernare.
Mai spun doar că în complicitate, minciună și tăcere nu trebuie să mai trăim.
Ca atare, alegerile din Chișinău sunt capitale pentru viitorul Republicii Moldova. Între agonie, pedeapsă, sărăcie, corupție, izolare, întuneric și demnitate, muncă, repect, prosperitate și viața mai bună stă o singură decizie, un singur vot!
Votul din 20 octombrie!
P.: Sunt totuși unii oameni care se întreabă de ce optați pentru funcția de primar și nu rămâneți la Ministerul Afacerilor Interne. Ce le spuneți?
A.N.: Eu oriunde am fost mi-am făcut datoria. La MAI am oferit întreg sistemului libertatea pe care nu a avut-o niciodată – de a ieși de sub captivitatea toxică a comenzilor politice și de a avea posibilitatea să își facă datoria față de cetățeni. Am impus respectul față de lege și pentru drepturile și libertățile oamenilor. Am convingerea că am pus bazele unor procese ireversibile! Am demarat o serie de proiecte, inclusiv cu sprijinul partenerilor externi, care au deblocat finanțările oprite din cauza abuzurilor fostei guvernări. Înțeleg cu limpezime faptul că unii ar fi preferat să rămân în funcția de ministru al Afacerilor Interne, să continui, alături de colegii mei, munca extrem de dificilă începută acum trei luni.
Dar am o datorie morală față de cei al căror vot a fost furat în 2018 – o crimă fără precedent împotriva oamenilor! Iată de ce, am decis, alături de colegii mei și de chișinăuieni, să mă întorc acolo unde am început lupta pentru democrație și libertate, pentru dreptate și o viață mai bună acasă! Pentru că eu, alături de toți colegii mei, am început această luptă în centrul Chișinăului, acum mulți ani de zile. Este o luptă ce trebuie dusă la bun sfârșit. Iar în ce privește Ministerul Afacerilor Interne și falsul lansat în spațiul public că acesta ar ajunge sub control politic al socialiștilor, vă asigur că acest lucru nu se va întâmpla, iar MAI va rămâne pe mâini bune și va acționa întotdeauna pentru oameni și niciodată împotriva lor!
Dina Roșca