Inspectorii de mediu alături de pompieri, polițiști și voluntari de mediu, vor forma o echipă comună în vederea investigării incendiilor de vegetație cu amendarea persoanelor vinovate și calcularea prejudiciului adus mediului înconjurător, informează PROVINCIAL.
“Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Un rol important în asigurarea protecţiei la lucrul cu foc deschis îl are activitatea de informare şi educare a populaţiei privind cunoaşterea şi respectarea normelor şi măsurilor de prevenire a incendiilor. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean” se arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.
Astfel, în context, Inspectoratul pentru Protecția Mediului solicită, sprijinul administrațiilor publice locale, societății civile de a lua toate măsurile care se impun pentru a preîntâmpina producerea unor noi incendii de mirișți şi vegetație uscată, atât în câmp deschis, cât și în pădure, care pot avea efecte devastatoare asupra mediului.
“Reamintim cetăţenilor că este interzisă aruncarea la întâmplare a ţigărilor, chibriturilor sau a altor obiecte aprinse, precum şi faptul că focurile în aer liber, cum sunt cele pentru arderea miriştilor, tufărişurilor, stufului sau a vegetaţiei ierboase, nesupravegheate sau efectuate pe timp de vânt puternic, pot degenera în incendii de proporţii cu efecte grave asupra securităţii vieţii şi a bunurilor”adaugă sursa.
Atât persoanelor fizice cât și juridice le vor fi aplicate sancțiuni sub formă de amendă de la 600 până la 1200 lei, pentru persoane fizice, şi între 6000- 9000 lei, pentru persoane juridice.
Doina Munteanu