Cele 11 Incubatoare de Afaceri din Moldova au primit, în perioada pandemică din anul 2020, 2,2 mln lei din partea statului, pentru consolidarea capacităților companiilor incubate și redresarea situației economice din regiunile țării.
Astfel, pentru 161 de companii, rezidente în cadrul Incubatoarelor de Afaceri (IA) din Moldova, în perioada respecivă, au fost alocate subvenții pentru plata chiriei. De asemenea, au fost create și dotate cu echipament tehnic, de calcul și soft-uri – 9 acceleratoare de Afaceri, un FabLab (în cadrul IA Soroca) și un SoftLab (IA Sângerei).
Opt incubatoare de Afaceri au elaborat sau actualizat paginile web în scopul promovării activității instituției și a rezidenților acestora. Totodată, pe parcursul anului trecut, au fost organizate 65 de sesiuni de informare, webinare tematice, ore de mentorat, unde au fost antrenați circa 1300 de antreprenori din regiuni.
Toate aceste acțiuni au fost realizate prin intermediul Instrumentului de susținere pentru dezvoltarea Rețelei Incubatoarelor de Afaceri, implementat de ODIMM cu susținerea Ministerului Economiei.
„ODIMM încurajează dezvoltarea infrastructurii de suport antreprenorial în regiuni, iar Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri reprezintă o importantă platformă de susținere a dezvoltării economice regionale. Ne bucură faptul că IA în perioada pandemică demonstrează eficacitate și oferă suport IMM-urilor din mediul rural, afectate de criză. Sunt ferm convinsă că toate aceste demersuri vor asigura pe viitor competitivitatea întreprinderilor pentru a depăși starea de criză și a preveni eșecul în afaceri”, a menționat Iulia Costin, director general ODIMM, în cadrul ședintei Consiliului Consultativ al Rețelei Incubatoarelor de Afaceri din Moldova (RIAM).
În cadrul evenimentului, au fost prezentate și rezultatele activității celor unsprezece IA pe parcursul primului semestru al anului curent. Astfel, în primele șase luni, administratorii incubatoarelor de afaceri au oferit 2060 de consultații rezidenților incubatoarelor și antreprenorilor din regiune.
De notat că, în cele unsprezece IA, membre ale RIAM, rata de ocupare a spațiilor este de 93%. Actualmente aici își desfășoară activitatea 258 de companii rezidente, dintre care 158 sunt start-up-uri, 148 sunt gestionate de tineri, altele 119 de companii fiind administrate de femei. În total au fost create 877 locuri de muncă, dintre care 389 pentru femei și 327 pentru tineri. Cifra totală de afaceri a companiilor rezidente este de circa 160 milioane lei.
Reţeaua Incubatoarelor de Afaceri din Moldova a fost creată în anul 2013 de către ODIMM cu suportul Uniunii Europene. Membrii RIAM sunt Incubatoarele de Afaceri: Ștefan-Vodă, Dubăsari, Leova, Ceadâr-Lunga, Rezina, Nisporeni, Sângerei, Soroca, Cimișlia, Cahul și Călărași.
Doina Secrieru