Înca o localitate din țară are acces la apeduct, datorită Programului Național ”Satul European”. La Hăsnășeni, raionul Drochia, a fost construită o rețea de alimentare cu apă cu o lungime de 18,3 km. Prin intermediul instituțiilor comunitare conectate la noua rețea se numără grădinița și gimnaziul din localitate.
Proiectul de infrastructură „Construcția rețelei de alimentare cu apă în satul Hăsnășenii Mari” a prevăzut și instalarea a două turnuri de apă cu o capacitate de 25 de metri cubi fiecare, construirea unei stații de tratare a apei și reabilitarea sondei arteziene a satului.
Acum, la noua rețea de alimentare cu apă au acces peste 700 de gospodării, cu peste 1300 de oameni, cinci instituții publice, printre care gimnaziul, cu cca 100 de elevi, grădinița, cu peste 50 de copii, Centrul medicilor de familie, Casa de cultură și primăria, toate deja conectate la apeduct, precum și șapte agenți economici.
Primarul localității, Angela Moroșan, spune că acest proiect oferă un serviciu esențial, așteptat de mulți ani de locuitorii din Hăsnășenii Mari, iar impactul pozitiv al acestuia asupra comunității va fi unul durabil.
„Satul Hăsnășenii Mari dispunea de o fântână arteziană veche, cu un turn de apă de la care se puteau alimenta doar vreo 20 de gospodării și gimnaziul. Restul gospodăriilor se alimentau din fântânile de mină, care pe perioada verii, marea majoritate a acestora secau. Turnul prezenta fisuri, iar traseul din țevi de fier s-a uzat în timp, ceea ce a dus la mari probleme, în special pe timpul iernii, când țeava crăpa și apa ieșea în afara solului, fiind foarte greu de găsit fisura. Astfel, administrația locală suporta cheltuieli considerabile pentru reparația apeductului.
Suntem foarte bucuroși pentru acest Program „Satul European”, deoarece a adus un beneficiu semnificativ în îmbunătățirea calității vieții oamenilor din Hăsnășenii Mari. Mulțumim autorităților statului nostru pentru finanțarea acestui proiect reușit pentru cetățenii de la sate și sperăm la o colaborare fructuoasă în continuare”, a adăugat primarul.
Costul total al investiției se ridică la 7,365 milioane de lei, resursele financiare fiind alocate de guvern prin Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală.
„Proiectul din Hăsnășenii Mari este unul dintre sutele de inițiative locale susținute de către stat în vederea îmbunătățirii infrastructurii comunitare și creșterii calității vieții în zonele rurale. Implementarea cu succes a acestui proiect subliniază angajamentul autorităților de a aduce beneficii reale localităților rurale și de a asigura un viitor mai bun pentru toți cetățenii țării”, a declarat Mihail Croitoru, directorul Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL).
Cu un buget de aproximativ 1,8 miliarde de lei, Programul Național „Satul European”, ediția I, a cuprins 496 de proiecte de dezvoltare locală, dintre care 465 de inițiative au fost deja realizate. Din totalul proiectelor aprobate, 154 au vizat construcția/extinderea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare, iar până în prezent, 144 dintre acestea au fost implementate cu succes în localitățile din țară.