Arderea vegetaţiei uscate provoacă multe efecte negative solului. În primul rând, odată cu arderea resturilor vegetale, se distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului. Din păcate aceasta este cea mai întâlnită practică în activităţile de igienizare a terenurilor.
Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Un rol important în asigurarea protecţiei la lucrul cu foc deschis îl are activitatea de informare şi educare a populaţiei privind cunoaşterea şi respectarea normelor şi măsurilor de prevenire a incendiilor. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.
Potrivit unui comunicat de presă, inspectorii de mediu din cadrul Inspecțiilor teritoriale Rezina, Orhei, Ungheni, Ialoveni, în colaborare cu Direcţia situaţii excepţionale (DSE) teritoriale intervin la lichidarea focarelor de vegetație.
“Au fost depistate: în satul Horodiște 4 cazuri, 2 cazuri de încălcarea regulilor de gestionarea deșeurilor, s-a întocmit 2 P/V pe art.154 alin. (1), cet. Eugenia B. și Angela I. au făcut curat în grădină și au dat foc la resturi vegetale. La alte 2 cazuri nu au fost identificați contravenienții. În satul Țîpova 2 cazuzi în extravilanul satului, nu a au fost identificați contravenienții, extravilanul satului Lalova 4 cazuri și în extravilanul satului Cinișeuți, pe un cîmp agricol s-a incendiat o suprafață de 1,3 ha, s-a identificat proprietarul terenului, dar el a menționat că cineva i-a dat foc, însă el la acel moment era acasă”, spune IPM.
De către Inspecția pentru Protecția Mediului Rezina, Inspectoratul de Poliție Rezina, Direcţia situaţii excepţionale Rezina a fost întocmit un plan comun de activități privind implicarea angajaților instituțiilor menționate, cu privire la prevenirea și combaterea arderii vegetației uscate, precum și asigurarea unei intervenții operative pentru diminuarea și lichidarea consecințelor arderii vegetației uscate.
În raionul Ungheni a fost afectată o suprafață totală de aproximativ 100 ha, în extravilanul satului Petresti, extravilanul satului Sculeni, Gara Petresti, extravilanul satului Buciumeni, extravilanul orașului Ungheni.
În raionul Orhei au avut loc incendii de vegetație pe o suprafață totală de 227 ha, Inspecția pentru Protecția Mediului Orhei în comun cu DSE Orhei au luat parte activă la lichidarea incendiilor din satele Churchi, Vatici și Seliște, în satul Vatici a fost depistată o persoană care a provocat incediu, din fericire s-a intervenit promt. Pe cazul dat a fost întocmit process-verbal, conform Codului Contravențional, art.115 alin. (3) cu aplicarea amenzii.
Totodată, au mai fost întocmite alte trei proces-verbal conform art.154 alin. (l ), Cod Contravențional, cu aplicarea amenzii pentru depozitarea și incendierea deșeurilor. Inspecția pentru Protecția Mediului Ialoveni, în comun cu colaboratorii de poliție și IGSU Ialoveni au reacționat promt la stingerea incendiilor, deoarece în ultima perioadă au luat amploare incendiile de vegetație.
Reamintim, cetăţenilor că este interzisă aruncarea la întâmplare a ţigărilor, chibriturilor sau a altor obiecte aprinse, precum şi faptul că focurile în aer liber cum sunt cele pentru arderea miriştilor, tufărişurilor, stufului sau a vegetaţiei ierboase, nesupravegheate sau efectuate pe timp de vânt puternic, pot degenera în incendii de proporţii cu efecte grave asupra securităţii vieţii şi a bunurilor.
Atât persoanelor fizice cât și juridice le vor fi aplicate sancțiuni sub formă de amendă de la 600 până la 1200 lei, pentru persoane fizice, şi între 6000-9000 lei, pentru persoane juridice.