La 15 februarie, Republica Moldova consemnează cea de-a 33-a aniversare de la retragerea trupelor armate sovietice din Afganistan.
Potrivit Consiliului raional Florești, în acest război au participat aproximativ 13 mii de moldoveni, dintre care 310 au fost locuitori ai raionului Floreşti. Cei care au răspuns la îndemnul Patriei şi au luptat pe pământul afganez nu şi-au cruţat viaţa. 700 de militari au fost răniţi, 300 au căzut pe câmpul de luptă, patru au fost declaraţi dispăruţi fără urmă. În acel măcel au căzut șase cetăţeni din raionul Floreşti: Serghei Ceban, Valeriu Pilipenco, Anatolii Plugaru, Gheorghe Burduja, Anatolii Bezborodov şi Andrei Manolachi.
În orașul Floreşti, mitingul solemn consacrat celei de-a 33-a aniversare de la retragerea contingentului militar sovietic din Afganistan, s-a desfășurat la 14 februarie. La eveniment au participat preşedintele raionului, dl Ştefan Paniş, vicepreşedintele raionului, dl Alim Afonin, viceprimarul de Floreşti, dna Olesea Rotarciuc, dl Mihail Bulat, preşedintele Uniunii veteranilor războiului din Afganistan din raionul Floreşti, alături de combatanți, specialiştii Aparatului preşedintelui raionului, şefii şi angajaţii direcţiilor, secţiilor, serviciilor Consiliului raional, ai serviciilor desconcentrate, consilierii raionali și angajați ai Inspectoratului de Poliţie.
Coloana s-a deplasat la Complexul Memorial, unde dl Ion Zîmbreanu, protopop de Florești, preot-paroh al Bisericii ,,Sfîntul Mitrofan” și participant la luptele din Afganistan și preotul militar, președintele Sectorului Sinodal MAI Florești, dl Gavril Boboc au oficiat slujba de pomenire pentru ostașii căzuți pe câmpul de luptă.
Mitingul solemn a fost deschis de către dl Mihail Bulat.
Preşedintele raionului, dl Ștefan Paniș, în discursul său a menţionat că „Eroii acelui cumplit război nu sunt nici învinși, nici învingători. Ei sunt pentru noi exemple ale curajului și fidelității față de un ideal, de un jurământ. Valoarea vieții lor scurte este mare… Este foarte important să respectăm memoria celor care au căzut pe cîmpul de luptă pentru a conștientiza importanța pe care o are fiecare om, pentru a făuri o societate a respectului și a păcii.
Exprimăm recunoștință și respect față de toți veteranii, față de toate familiile marcate de războiul din Afganistan. Cu regret, constatăm că, din cauza rănilor primite, numărul veteranilor ce au decedat crește. La momentul actual, în raionul nostru avem 49 de veterani decedați pe timp de pace. Să cinstim memoria lor.”
Dimnealui a exprimat mulțumiri, însoțite de apreciere veteranilor pentru faptele de sacrificiu, căci, în pofida suferințelor, atît fizice, cît și sufletești, au găsit puteri și au continuat viața și activitatea după război.
„Afganistanul este o pagină tristă în istoria neamului, a relevat dl Mihail Bulat, și este de datoria noastră să ne adunăm la Complexul Memorial, să mergem la morminele combatanților căzuți în acel crud și nedrept război pentru a cinsti memoria lor, a eroilor, dar şi pentru a lansa mesaje la păstrarea păcii şi a oferi onoruri celor care au ramas în viaţă. Comemorarea zilei de retragere a trupelor militare sovietice este una importantă, deoarece a fost o încercare dură pentru cei care au luptat.” Dl M. Bulat a înmânat medalii aniversare de la Uniunea veteranilor din Rusia combatanților Valeriu Stah, Veaceslav Ceban, Titu Cușnir și Vitalie Groza.
Cuvinte de omagiu și recunoștință veteranilor din Afganistan a rostit dna Olesea Rotarciuc. Dumneaei a menționat că e important să nu dăm uitării acel eveniment tragic al istoriei, să-i omagiem pe cei căzuți pe cîmpul de luptă.
Un montaj literar-artistic a prezentat formația artistică „Moștenitorii” de la Casa de Cultură din s. Lunga, conducător artistic, dl Mihail Burduja.
A fost anunțat un minut de reculegere, după care au răsunat salve în memoria celor căzuți în lupte.
La finele activității, în semn de recunoștință veșnică eroilor care s-au jertfit viața îndeplinind datoria de ostaș, au fost depuse flori la Memorialul Eroilor.