În anul 2019, în țară au fost finalizate două proiecte de construcție a locuințelor sociale, fiind vorba de un bloc cu 30 de apartamente în raionul Glodeni și alte 10 apartamente în raionul Cantemir.
Tot anul trecut au continuat lucrările în cadrul proiectelor din raionale Cahul, Cimișlia și Rezina.
Comitetul de Supraveghere al Unității de Implementare a Proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile II, s-a reunit în ședință de lucru pentru a prezenta raportul de activitate pentru anul trecut și a vorbi despre prioritățile pentru anul 2020.
În contextul prezentării generale a proiectului, managerul Unității de Implementare a fazei II a Proiectului (UIP II), Iunona Lungul a vorbit despre apartamentele sociale finisate, suma alocată pentru construcția acestora în fiecare raion, contribuția țării în realizarea proiectelor, menționând că: „Apartamentele sunt oferite persoanelor cu nevoi speciale, orfanilor dezinstituționalizați, familiilor cu cel puțin trei minori, familiilor în care cel puțin unul din membri activează în sectorul bugetar, iar procedura de repartizare este efectuată de comisii speciale create de Consiliile Raionale, în baza unui regulamentul ce prevede modul și condițiile de repartizare, criteriile de eligibilitate, dar și categoriile eligibile. Scopul proiectului este de a finaliza blocurile abandonate sau nefinalizate, la diferite stadii de construcție din localitățile țării și în acest context, contribuția autorităților locale poate fi atât financiară cât și nefinanciară. Aportul nefinanciar incluzând valoarea construcției nefinalizate, costul evaluării construcţiei nefinalizate, valoarea terenului, costul documentaţiei de proiect, costul verificării şi expertizării documentaţiei de proiect, costul expertizei tehnice a construcţiei nefinisate. Contribuția APL constituie 35%. În cazul în care aportul nefinanciar constituie mai puţin de 35%, autoritățile completează aportul financiar până la atingerea cotei. În total, în faza II a proiectului vor fi construite circa 700 de locuinţe sociale pentru 2 500 de persoane cu venituri mici”.
Cu referire la construcțiile finalizate în anul 2019, managerul UIP II a informat că în raionul Glodeni au fost construite 30 de apartamente sociale și 10 apartamente în raionul Cantemir. Totodată, în anul trecut au continuat lucrările de construcție a 32 de apartamente sociale în raionul Cahul, 49 la Cimișlia, 72 în Rezina. De asemenea, Iunona Lungul a precizat că: „în aceste raioane lucrările urmau a fi finisate în anul 2019, dar din cauza licitațiilor repetate, modificărilor efectuate în proiectele tehnice de execuție și lipsa muncitorilor calificați antreprenorii nu au reușit execuția lucrărilor în timp”.
În Republica Moldova locuințele sociale sunt construite cu suportul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, care oferă țării noastre un împrumut total de circa 13, 4 mln euro, pe o perioada de până la 20 ani de la data debursării, inclusiv 5 ani perioada de graţie, iar obiectivul este de a îmbunătăți şi de a crește fondul de locuințe pentru persoanele ce nu își permit achiziționarea unei locuințe.
Doina Secrieru