Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) au organizat finala celei de-a X-a ediții a concursului național „Cel mai bun plan de afaceri”. Evenimentul a avut loc în incinta Instituției Publice Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și a a adus în prim-plan ideile antreprenoriale inovatoare ale elevilor din întreaga țară. Obiectivul general al Concursului este de a stimula prin competiție abilitățile antreprenoriale ale elevilor și a facilita astfel corelarea pregătirii teoretice cu pregătirea practică.
În mesajul său de salut, șeful direcției Învățământ profesional tehnic (IPT), Silviu Gîncu a menționat: «Concursul „Cel mai bun plan de afaceri” oferă oportunitatea de a susține spiritul antreprenorial al elevilor din IPT prin promovarea celor mai bune planuri de afaceri și a dezvolta competențele antreprenoriale ale elevilor, prin crearea, sprijinirea, consolidarea şi promovarea unei culturi antreprenoriale la nivel rural şi urban, capabilă să accelereze inițierea de afaceri de succes şi să mărească competitivitatea la nivel local».
La această competiție au participat 18 echipe, selecționate în urma etapelor regionale, formate din absolvenți ai Instituțiilor de Învățământ Profesional Tehnic, Școli profesionale, Colegii și Centre de Excelență din Republica Moldova.
Etapa finală a concursului s-a desfășurat în conformitate cu Regulamentul cu privire la desfășurarea Concursului național „Cel mai bun plan de afaceri”.
Planurile de afaceri ale elevilor au fost evaluate, ținându-se cont de mai multe criterii, inclusiv actualitatea, originalitatea și argumentarea ideii dezvoltate în planul de afaceri, gradul de inovare, aplicabilitatea pe piața/potențialul de a deveni un start-up, fezabilitatea afacerii, strategia de marketing etc.
Lista învingătorilor concursului național „Cel mai bun plan de afaceri”:
Locul I: Gîsca Nicolai, IP Colegiul „Iulia Haşdeu” din Cahul
Locul II: Toderean Andreea, IP Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți
Locul II: Pitel Maria, IP Școala Profesională nr. 5 mun. Chișinău
Locul III: Cotruță Maria-Magdalena, IP Școala Profesională nr. 5, mun. Chișinău
Locul III: Cotruță Maria-Magdalena IP Colegiul „Alexei Mateevici”, Chişinău
Locul III: Caraman Dorin IP Şcoala Profesională din Hâncești.
Învingătorilor concursului le-au fost acordate premii bănești în valoare de 10 000 lei, 7 000 lei și 5 000 lei, drept recunoaștere a efortului și creativității lor în dezvoltarea celor mai bune planuri de afaceri.
Ministerul Educației și Cercetării organizează acest concurs pentru a oferi o platformă prin care tinerii să poată aplica în practică creativitatea, gândirea strategică și abilitățile de afaceri, astfel contribuind la formarea viitoarei generații de lideri și antreprenori în lumea actuală în continuă schimbare.