Cabinetul de miniștri a aprobat, la 13 octombrie curent, în ședință de Guvern, actele normative cu privire la constituirea și gestionarea fondului cinegetic național, ceea ce reprezintă cadrul normativ secundar, necesar implementării prevederilor Legii vânătorii și fondului cinegetic nr. 298/2018, ce a intrat în vigoare la 01 martie 2021.
Astfel, pentru reglementarea activității de vânat și de gestionare a fondului cinegetic au fost aprobate trei regulamente, ce prevăd criteriile și modul de constituire a fondului cinegetic; normele de protecție a culturilor agricole, fondului forestier și animalelor domestice împotriva daunelor cauzate de fauna de interes cinegetic și modul de reparare a prejudiciului, precum și regulile privind vânarea exemplarelor din specii de faună de interes cinegetic și caracteristicile mijloacelor folosite în cadrul vânătorii.
„În același timp, în contextul aprobării regulamentelor menționate, se impune abordarea unei echități privind acoperirea costurilor de organizare și desfășurare a activității de vânătoare organizate pentru vânarea „mistrețului”, deoarece la momentul actual, aceste cheltuieli în mare parte sunt suportate de autoritățile publice (Agenția „Moldsilva”, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor) și mai puțin de către participanții la vânat, autorizația de vânătoare constituind doar 2500 lei, achitată integral de către întreg grupul de vânători. Prin urmare, având în vedere necesitatea eficientizării utilizării banului public, se propune ca „Tariful de 2500 lei pentru o autorizație” să fie achitat de către fiecare vânător cu drept de împușcare, care participă la vânătoare”, a precizat în cadrul ședinței de Guvern, ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu.
Totodată, ministrul a menționat că, în contextul, criticilor aduse de societatea civilă la Legea vânătorii și fondului cinegetic nr. 298/2018, ministerul va iniția revizuirea legii pe parcursul anului 2022. Procedură la care vor fi implicate toate părțile interesate, inclusiv, reprezentanții organizațiilor societății civile și a proprietarilor de terenuri agricole, astfel încât accentul să fie pe conservarea faunei sălbatice și a solului.
Cristina Pendea