Graba, adrenalina și dorința de a ajunge cât mai repede la destinație îi determină pe unii șoferi să apese pe accelerator, fără ca măcar pe o clipă să conștientizeze cât de mare este pericolul și care este probabilitatea ca el și pasagerii săi să ajungă în siguranță la destinație.
Viteza a fost principala cauză, în anul precedent, de comitere a accidentelor rutiere. Aproape 27 % din totalul tragediilor de pe traseu au fost provocate de șoferii vitezomani, care au luat viața celor apropiați, a unor persoane nevinovate de pe traseu sau chiar propria viață.
În cele mai fericite cazuri, pentru cei implicați în accidentele rutiere, soldate doar cu traume ușoare, este o lecție care îi marchează pentru toată viața. Viteza a fost o lecție, miercuri seara, și pentru o familie care, nerăbdătoare fiind să ajungă la destinație, în localitatea Peresecina, a ieșit pe contrasens cu propriul automobil de model „Skoda Rapid” ciocnindu-se într-un „Ford Transit”. În urma accidentului, șoferul de 29 de ani, soția acestuia de 27 de ani și 2 minori, de 3 ani și aproape o lună s-au ales cu diferite traume.
La 12 februarie curent, după miezul nopții, în orașul Dondușeni, un bărbat de 26 de ani a ajuns într-un copac cu mașina pe care o conducea, de model „BMW”, având și un pasager alături, în vârstă de 28 de ani. Accidentul s-a produs din cauza vitezei excesive cu care se deplasa șoferul și s-a soldat cu traumarea gravă a celor doi bărbați.
De la începutul anului 2015, din cauza excesului de viteză, pe drumurile țării, s-au produs 53 de accidente rutiere, soldate cu 8 persoane decedate și 63 traumatizate. Tot de la începutul acestui an, pe numele șoferilor vitezomani au fost întocmite circa 9 000 de procese-verbale.
Inspectoratul General al Poliției reiterează că pericolul poate fi evitat prin atenție, disciplină și respectarea Regulamentului Circulației Rutiere, iar timpul câștigat cu asemenea preț nu se merită și este prea riscant.
Elena Ivanov